Körsbärsmarmelad – frukostgodis

11 juli, 2022
Kategori:
skogtillbord-körsbärsmarmelad-juli22

Körsbärsmarmelad – svartröd och glänsande till en rostad knäckemacka med god ost. Eller på heta scones, eller på nybakad fralla. Välkommen in i köket!

Det fanns en tid när jag pallade. År efter år. Men nu är den glädjen slut. Det stora körsbärsträdet har fått en ny ägare och grenarna som sträckte sig en bra bit över en tät, oklippt häck är inte längre dolda. Huset har fått en häckansare och en körsbärsplockare. Innan ägarbytet gick bären till fåglarna och till mig.

Nåja, det finns körsbär på fler ställen så marmelad blir det i år också. Mogna körsbär har en mycket speciell smak med en liten mandelton som förstärks när de fått ett uppkok. Ett snabbt kok eftersom både marmelad och sylt blir bäst av kort koktid. Locket av så att vatten kan dunsta och sedan håller du koll på temperaturen, 103 – 107 grader betyder att det är klart. Låt grytan puttra på utan att röra i den eftersom det sänker tempen. Fort ska det gå så att färg och smak bevaras.

Skillnaden mellan sylt och marmelad är förresten konsistensen som påverkas av bärens vattenhalt och mängden socker tillsammans med pektinhalten. Var beredd på att det kan ta ett par dagar efter koket innan den stelnar. Ha tålamod alltså.

Mängden pektin varierar mellan olika bärsorter och körsbär tillhör de fattiga. Här måste pektin tillsättas och jag gör egen av äpplen. De ska inte vara helt mogna, men inte heller små kart. Mellantinget är bäst. Och så här gör jag:

Äppelpektin

 • 1 kg äpplen, mellanmogna : )
 • 1 citron, saften
 • ½ l vatten
 1. Skär hela äpplen i bitar och pressa saften ur citronen. Lägg i gryta tillsammans med vatten. Koka sakta under lock tills äppelbitarna kokat sönder. Låt den pektinrika vätskan rinna av i silduk.
 2. Styrkan i pektinbasen varierar beroende på äppelsort och mognadsgrad, men räkna med att tillsätta ungefär 2 dl per kg sylt- eller marmeladbär. Det varierar beroende på hur pektinrika bären är i sig själva.

Nu vidare till marmeladkoket:

Körsbärsmarmelad

2 burkar

 • 600 g mörka körsbär
 • 1 ½ dl äppelpektin
 • ½ citron, saften
 • 250 g farinsocker
 • 250 g vitt socker
 • 1 kanelstång
 1. Kärna ur körsbären. Det är pilligt, men en urkärnare underlättar. Använd annars skalkniv eller rena fingrar.
 2. Lägg bären i en gryta tillsammans med äppelpektin, pressad citron, socker och kanel.
 3. Koka marmeladen i cirka 10 minuter, till en temp mellan 103 – 107 grader. Häll upp på heta, rena burkar. Räkna med att marmeladen behöver några dagar på sig innan den får en bra konsistens. Äppelpektin kan variera i styrka så var beredd på att slutresultatet kan se lite olika ut mellan koken. Gott blir det hur som helst.

Har du dignande körsbärsträd tycker jag du ska testa en fransk efterrätt, Clafoutis. Som en fluffig pannkaka med inbakade körsbär. Recept hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Bondbönrisotto - skön, grön lyx
Kycklingsallad med ost och nektarin - sommar, sommar