Tomatsalsa – smaker på topp

27 juli, 2022
skogtillbord-tomatsalsa-aug21

Tomatsalsa – enkel, färgsprakande och helt beroende av riktigt bra råvara. Solmogna tomater är hela grejen. Välkommen in i köket!

Ett kålhuvud är inte detsamma som ett annat, gurka är inte bara en sak och tomater är definitivt inte ett enhetligt begrepp. Skillnaderna spelar verkligen stor roll och min tidigare idé om att receptet var avgörande för resultatet har reviderats.

Samma recept noga följt intill sista stavelsen kan hamna långt från vad som var tänkt beroende på skillnader i råvarans kvalitet. Och just precis nu finns så mycket fina smaker att ta tillvara. Nyskördat och solmoget från egen trädgård, från torg eller marknader. Plocka, köp, dofta och smaka.

Dagens tips är två, förutom det om vikten av att välja bra grejer tycker jag ni ska tänka på smakskillnader som har med form att göra. Samma tomat skuren på olika sätt kommer smaka delvis olika. Tunna skivor eller klyftor är en annan sak än fint tärnat. Testa och avgör själv.

Nu till min tomatsalsa som är så enkel att den knappt kan kallas ett recept.

Tomatsalsa

  • ett gäng solmogna tomater, gärna flera sorter
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • olivolja
  • några droppar citron
  • (chili eller svartpeppar)
  1. Tärna tomaterna med vass kniv. Riv i vitlöken. Salta, ringla över lite olivolja och smaka av med pressad citron. Chili eller peppar kan uteslutas eller följa med beroende på vad salsan ska ätas till. Inte för mycket bara. Låt tomaterna skina. Och kom ihåg det här är inte ett recept för bleka vintertomater.

Så enkelt var det och ta dig tid att verkligen känna efter vad det smakar.

Vill du gå all in och ta del av smakprat har jag ett par tips. På srplay finns dels ett sommarprat med vinexperten Mischa Billing och dels en serie om grundsmakerna med kocken Mathias Dahlgren. Spännande, lärorikt och lättlyssnat.

Vill du göra en mer arbetat tomatsallad så har jag ett inlägg med en riktig festvariant i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Smöriga sommarscones
Kantarellmacka med rostat vitlökssmör