Lammracks – dubbelt upp blir bäst

4 november, 2022
skogtillbord-lammracks-nov22

Lammracks saftiga med gyllenbrynt stekyta. Dubbelt upp ger bästa resultatet. Välkommen in i köket!

Det är tid för lammkött. Många serverar lamm till påsk, men det är nu köttet är som bäst och man kan njuta fördelarna av den långa sommaren med fritt bete. Och jag har ett tillagningstips.

Ryggdelen av lammet med ben kan styckas på lite olika sätt, rakt över som kotletter, som hel sadel eller som racks. Det vill säga som en halv sadel med en bit av revbenen kvar som en sorts handtag.

En sådan bit tillagas ofta hel. Köttet får en stekyta och får sedan gå klart i ugnen på låg temperatur. Efter att det fått vila skär man ut och serverar racksen ett och ett. Mycket gott, men det finns ett annat sätt.

Ett litet rack är en snål portion och oftast läggs två på tallriken. Det som går förlorat är den fina smaken som kommer med stekytan som i sig är köttets bästa krydda, om ni frågar mig. När stekytan bildas sker en hel rad kemiska reaktioner som till och med har ett namn ”maillardeffekten”. En explosion av smak- och doftaromer bildas. Och den vill vi ha.

Lammracks dubbelt upp

  • Mitt tips är att skära ut racksen i par innan de tillagas. Salta, peppra och stek sedan till riktigt fin färg med vitlök och timjan i pannan.
  • Ställ in köttet i ugn på 100 grader utan varmluft. Håll koll på innertemperaturen som ligger runt 60 – 63 grader när köttet är medium och lätt rosa. Låt vila cirka 10 min innan köttet serveras.
  • Vinsterna är den större stekytans fina smak och att köttet är saftigt på ett helt annat sätt än nar det steks som tunna kotletter.

Vill du veta mer om maillardeffekten och stekytans fördelar som krydda så kan du kika på inlägget här. Rödvinssås och pommes är underbara tillbehör, men vill du lite mer tycker jag du ska kolla in receptet på jordärtskocka med chèvresmör i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Borscht eller Borsjtj - rödbetsröd soppvärme
Kraschad jordärtskocka med chèvresmör