Borscht eller Borsjtj – rödbetsröd soppvärme

7 november, 2022
skogtillbord-borscht-nov22

Borscht eller Borsjtj – rödbetssoppan som samlar senhöstens bästa råvaror till en doftande, värmande omfamning. Välkommen in i köket!

Jag hör ett reportage från Kiev. Kvinnor i ett soppkök som rör i grytorna framför en ringlande kö. Elen är utslagen och den gamla damen som står först i raden kan inte ta sig hem. Hon bor på sextonde våningen och vem vet när hissen kommer att fungera igen. Men efter en skål ångande borscht skrattar hon och försäkrar att nu kan hissen dröja, det går ingen nöd på henne. Samma sak hade kunnat hända i Ryssland. En älskad, gränslös soppa.

Rödbetor, lök, kål, morot och potatis – rejäla basvaror som tillsammans blir den världskända soppan. Recepten är otaliga. Den kan serveras vegetarisk, med kött eller kyckling. Det kan ingå bönor och ett varierat antal olika kryddor. Inte sällan dill faktiskt och ofta vitlök. Tillåtande alltså, men basen är rödbeta.

Jag gör lite olika, ibland kör jag med surkål istället för färsk. Ibland åker det i en näve svarta linser. Och det händer att jag hackar och strör över några skivor knaperstekt bacon. Och här har ni dagens version.

Borscht eller Borsjtj

6 personer

  • 600 g färska rödbetor
  • 1 morot
  • 1 klyfta kål, vit eller röd
  • 1 stor lök
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk koncentrerad fond, veg, kött eller kyckling
  • 1 l vatten
  • 1 lagerblad
  • 2 nypor fänkålsfrö, grovt krossade
  • 2 nypor korianderfrö, grovt krossade
  • 2 – 3 potatisar
  • 1 dl svarta linser
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • smetana eller crème fraiche
  • eventuellt persilja eller dill
  1. Skala rotfrukter och lök. Riv rödbetor, morot, kål och lök grovt. Jag körde med rivskiva i matberedare.
  2. Stek rivet i olja på medelvärme tills köket börjar dofta. Gör plats för tomatpurén som ska stekas en kort stund. Riv och lägg i vitlöken.
  3. Häll på fond, vatten och kryddor. Skiva den skalade potatisen tunt eller tärna fint och lägg i den tillsammans med linserna. Koka cirka 30 minuter tills alla ingredienserna känns mjuka. Smaka av med salt och generöst med svartpeppar.
  4. Servera soppan med en klick smetana eller crème fraiche. Gott bröd, lite hackad persilja eller dill och trevligt sällskap till.

Eftersom jag älskar rödbetor finns det många inlägg på temat, men jag tycker särskilt du ska kolla in hur man mjölksyrar rödbeta, eller hur man gör en gratäng på dem eller varför inte satsa på en rödbetshummus. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lax under ost- och dilltäcke
Lammracks - dubbelt upp blir bäst