Lax under ost- och dilltäcke

12 november, 2022
Kategori:
skogtillbord-lax-osttäcke-nov22

Lax under ost- och dilltäcke. När man vill göra det enkelt men ändå få känslan av lite extra. Välkommen in i köket!

Ibland vill man mer än ork och tid ställer upp med. Det kommer välkomna, men oväntade gäster. Du sa ifrån på jobbet. Städade garaget. Eller bara allmänt känner för en god middag.

Då finns laxen där. Pålitlig, lättlagad och omtyckt av alla. Nästan alla. En tålig råvara som kan tillagas med finess till exakt innertemperatur, men som också blir alldeles utmärkt efter en omgång i ugn. För länge och för hög värme tycker säkert någon, men jag kan gilla den helt genom tillagad.

Den feta fisken klarar värmen utan att bli torr och täcket håller fukten på plats. Smakerna är enkla med ostsälta, dillarom och syra från citron. Inga konstigheter.

Det här är dessutom en rätt som står klar på bordet inom helt rimlig tid. Din tid i köket handlar om minuter. Och jag lovar ett resultat som överträffar arbetsinsatsen.

Lax under ost- och dilltäcke

4 personer

 • 600 g lax
 • 2 dl crème fraiche
 • 1 ½ dl grädde
 • ½ citron, saften
 • 2 ½ dl riven Västerbottensost
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 knippa dill
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i portionsstora bitar. Salta lätt och lägg i en ugnsfast form.
 2. Blanda crème fraiche, grädde, citronsaft, ost och cayenne. Hacka dillen fint och blanda ner den utom lite som sparas till servering.
 3. Fördela blandningen över laxen och baka i ugnen 25 minuter. Ytan ska få färg och laxen ska precis fått en ljust rosa nyans rakt genom utan att vara torr.
 4. Strö över lite extra dill och servera gärna med smörstekta kantareller, gröna bönor och pressad potatis.

Tomat i någon form är också ett utmärkt tillbehör. Sätt in en form och ugnsrosta en näve körsbärstomater samtidigt som laxen är i gång eller gör en enkel tomatsallad.

Vill du kika på andra enkla laxrecept så finns ett med currysås här och en på stroganofftema vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lökfritters - låt lökstjärnan lysa
Borscht eller Borsjtj - rödbetsröd soppvärme