Lökfritters – låt lökstjärnan lysa

14 november, 2022
skogtillbord-lökfritters-nov22

Lökfritters – Frasig yta och ett mjukt inte. Ungefär som en ljuvlig en blandning av en råraka och en vegetarisk burgare. Välkommen in i köket!

Lök alltså, en av mina absolut mest älskade råvaror. Ofta förbisedd som en självklarhet, men tänk på allt den gör för oss. Den ger stinget eller den mustiga sötman allt efter våra preferenser för dagen.  Dessutom nästan gratis.

Och jag var bara tvungen att ge den huvudrollen i en omgång fritters. Fritters kan göras på i princip alla grönsaker och jag har använt den enkla metoden med zucchini och med morot tidigare på bloggen. Men nu ska löken få skina som stjärna.

En novembervariant med tunt skivad lök som stekts länge på relativt låg värme för att bli mjuk och lätt karamelliserad. Blandar i grillost för en mild sälta som väger upp lökens lite söta toner.

Något aningen syrligt måste till och det fick bli lingonsylt blandat med kål. Låter galet, men är inte dumt alls. En klassiker från skolbespisningen. Läste att kocken Mathias Dahlgren brukar blanda upp rårörda lingon med en näve färska eller frysta. Sylten blir helt klart fräschare och syrligare utan att det drar i mungiporna. Prova det! Till verket.

Lökfritters

4 personer

 • 400 g gul lök, 4 – 5 stycken
 • 200 g halloumi eller grillost
 • 2 skivor vitt bröd
 • 1 liten knippa persilja
 • 2 ägg
 • ½ dl vetemjöl
 1. Halvera, skala och skiva löken tunt. Stek löken helt mjuk och till fin färg på medelvärme. Låt svalna.
 2. Riv osten på rivjärnets grova sida.
 3. Mixa brödet till smulor. Finhacka persiljan.
 4. Blanda löken med ost, brödsmulor, persilja, ägg och vetemjöl.
 5. Forma 8 lite större eller 12 mindre fritters. Stek dem gyllenbruna och frasiga i panna.
 6. Servera med riktigt fint strimlad kål blandad med lite rårörda lingon och eventuellt stekt bacon eller knaperstekta fläsktärningar.

Bloggen är full av inlägg om lök och den som vill lära sig hacka, pickla eller göra små fina mormorslökar kan kika på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Matjessill i vinterskrud
Lax under ost- och dilltäcke