Matjessill i vinterskrud

17 november, 2022
Kategori:
skogtillbord-matjessill-vintervariant-nov22

Matjessill i vinterskrud – Låter fel, men varför inte. Nu låter vi midsommarens stjärna lysa upp novembermörkret. Välkommen in i köket!

Sill? Sätter ni den på middagsbordet någonsin eller är den reserverad för storhelgerna? Varje påsk och framförallt till midsommar är matjessillen självklar, men jag vill ha mer. Och idag får den en chans.

Jag tänkte enkelt. Sillens bästa vän är potatis, lök, örtgrönt och någon krämig mejerivariant. Allt det ska den få, men ändå med en känsla av senhöst eller till och med vinter.

Potatisen kommer som ett grovt stomp med rysk yoghurt och lagrad ost. Lök toppar fatet i två varianter, en finhackad picklad och en i rostade lökringar. Över alltihop droppar jag brynt smör med dill och persilja. Ingredienserna liknar sommarsillens, men med en twist blir det en vinterrätt. Och så god!

Det här är ett tillåtande recept. Egentligen behöver du inte alls vara exakt för det blir bra ändå.

Matjessill i vinterskrud

2 personer

1 burk matjessill

  • 6 potatisar
  • 1 röd- eller schalottenlök
  • 1 msk ättika (12 %)
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl rysk yoghurt
  • 1 dl, lagrad ost, finriven
  • 30 g smör
  • ett par kvistar persilja
  • ett par kvistar dill
  1. Häll av sillen i ett durkslag, men spara ett par teskedar av lagen till det brynta smöret.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Finhacka lök, röd eller schalotten lägg i en skål. Koka upp en lag av ättika, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt svalna.
  4. Skiva den gula löken i tunna ringar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lökringarna på medelvärme. Vänd ibland. De ska få en fin, gyllenbrynt färg. Låt rinna av på papper.
  5. Mosa den kokta potatisen med rysk yoghurt och lagrad ost. Dra ett par rejäla tag på svartpepparkvarnen över stompet. Lägg upp på serveringsfat. Lägg på sill, lökringar och avrunnen picklad lök.
  6. Hacka persilja och dill riktigt fint. Hetta upp smöret och vispa i pannan tills smöret börjar dofta. Ta från värmen och rör i kryddörterna tillsammans med någon tesked av sillspadet.
  7. Ringla det brynta smöret över fatet. Rostat knäckebröd till det här och jag lovar det här lämnar ingen sillälskare oberörd.

Alltså vi närmar oss julmånad och jag måste tipsa om en annan sillfavorit med ett krämigt rödbetssällskap. Recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ost- och charkbricka på svenska
Lökfritters - låt lökstjärnan lysa