Rödlöksmarmelad

24 oktober, 2022
skogtillbord-rödlöksmarmelad-okt22

Rödlöksmarmelad – till den smältande ugnsbakade brieosten och knapriga kex. Låt den regnmörka oktoberkvällen komma. Jag är så nöjd. Välkommen in i köket!

Lök – igen och igen konstaterar jag att det är en råvara som gör livet bättre. Säg en dag när du inte plockar upp en lök, skalar, hackar och skivar. Överallt är den med i bakgrunden, men allt oftare ger jag den en välförtjänt huvudroll.

Stinget i den råa är bara en sida. Den andra är mustig och söt. Under skalet döljer sig en större mängd socker än man kanske tror och idag lägger vi till ännu mer. Det ska bli marmelad.

Inget att ha på frukostmackan, men ett perfekt tillbehör till olika kötträtter och till ost. Här till ugnsbakad, lätt rinnig brie. En enkel variant går fint. Bättre sorter förlorar i smak när de hamnar i ugnsvärme. Vi är ute efter det milda, krämiga.

Rödlöksmarmelad

liten burk, cirka 15 cl

  • 3 – 4 röda lökar
  • 1 dl socker + 2 msk vatten
  • 3 msk sherryvinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa rosmarin eller en kvist
  1. Halvera och skala lökarna. Hacka dem fint.
  2. Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm tills sockret börjar bubbla, får en ljust brun färg och doftar karamell. Häll i lökhacket tillsammans med vinäger, salt och rosmarin.
  3. Låt småputtra på låg värme upp till en halvtimma. Löken ska bli helt mjuk. Tillsätt eventuellt någon extra matsked vatten om det blir torrt i pannan. Konsistensen ska vara marmeladaktig.
  4. Servera gärna med ugnsbakad, hel brieost som får en krämig, halvrinnande konsistens efter 8 – 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Knapriga kex och rostade valnötter till.

Om du som jag vill lära känna löken ännu lite bättre så finns det chans. Lär dig hacka, pickla och karamellisera i inlägget vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Reuben sandwich- klassisk av ett gott skäl
Svampdoftande viltgryta - hösttröst