Dagens trädgårdstallrik

4 juli, 2016
trädgårdstallrik

Drömmen om ett trädgårdscafé. Många har den. Men jag undrar. Var är alla de där mysiga, personliga ställena med fantastiska små rätter.? Vissa saker kanske helt enkelt ska förbli drömmar. Jag kör ett mellanting och bjuder in till café här på bloggen. Välkommen att testa dagens trädgårdstallrik!

Är inte detta den ultimata mattiden?! Vart man sig än vänder så finns det något ätbart att skörda. Svamp, smultron, blåbär och fläder. Jag får ett par gösar levererade nästan sprattlande och i kylrummet hänger ett litet vildsvin.

Och så är det den där odlingen! Det växer galet över alla breddar och vi skördar morgon, middag och kväll för att få superfärskt varje gång man sätter sig vid bordet.

Hela tiden sår jag nytt för at vi alltid ska vara välförsedda och det är då när jag står där med fröpåsen som tanken kommer upp igen. Ett trädgårdscafé är inte det en helt underbar tanke! Eller…? I alla fall som dröm.

trädgårdstallrik, galleri
Nyskördade grönsaker, grillat bröd, ost och torkat vilt i tunna skivor. En färgsprakande sommarfest på tallriken.

Jag tänker mig att man kunde ha öppet lite då och då. Bjuda in till lotten kanske. Sätta en tid och ta emot ett mindre antal gäster. Som en sittning med färdiga tallrikar där man kan välja sovel efter person. Vill man inte ha skinka finns det såklart alternativ.

Ett pris för dagens tallrik och en liten kaka eller något med efterrättskänsla. Idag bjuder jag på en tallrik med blandade grönsaker, örtkryddor och grillad levain. Dessutom lövtunna skivor torkad vildsvinsskinka och ost från traktens getmejeri. Kallpressad olja från åkrarna runt den lilla staden och lite ringbloms- och gurkörtsbling.

Jag önskar att alla ska titta på tallrikarna och sucka av välbehag. Och av nyfiket intresse: ”Hmm, är det här morot , eller?”, ” Finns det vita rädisor?!?”, ”Ringblomma är ju faktiskt gott och vilken färg!”. Ja, ni fattar. Visst låter det härligt. I alla fall såhär i tanken.

Och nu är ni alla välkomna att slå er ner. Ni får sitta på halmbalar och bordet är en gammal ladugårdsdörr. Välkomna till mitt imaginära trädgårdscafé!

Dagens trädgårdstallrik

  • sallat blandade sorter, färger och former
  • morötter, oranga, möklila, cerisa och gula
  • rädisor blandade sorter och färger
  • sockerärtor
  • rödlök med blast
  • vitlök
  • citrontimjan
  • ätliga blommor, t.ex ringblomma, gurkört eller krasse
  • levain, surdegsbröd i generösa skivor
  • god ost, gärna lite krämig och allra helst från ett mejeri i trakten
  • lufttorkat kött, helst av vilt. Skinka från vildsvin kanske.
  • riktigt bra olja, jag tar en kallpressad rapsolja från en gård i trakten
  • flingsalt

Gör såhär

  1. Skölj noga och ansa alla grönsakerna. Lägg sallaten i iskallt vatten en stund så att den blir krispig. Skär morötterna vackert lite på snedden. Riktigt tunna skivor eftersom de inte ska tillagas.
  2. Rädisorna halveras eller skivas. Skär varje sockerärta i ett par bitar.
  3. Skiva lökblasten tunt och skiva rödlöken ytterst fint. Min vitlök har ännu inte bildat klyftor. Smaken är mild och jag skivar den tunt. Repa bladen av ett par kvistar citrontimjan.
  4. Pensla lite olja på brödskivorna och grilla eller rosta dem till fin färg och knaprig yta.
  5. Plocka fram kreatören inom dig och lägg upp vackert på fat. Bröd, allt det gröna, ost och kött. Ringla oljan över och strö över lite flingsalt.
  6. Leta upp en trätrappa eller en skön trädgårdsstol och ät långsamt.

Och medans ni sitter där kanske det dyker upp en matfråga eller en matidé. Vilken tur att det finns ett kommentarsfält att dela den i. Jag finns här och svarar direkt!

Hälsar Kat : )

Iste med mynta - värmeböljan kan komma
Spänstiga grönsaker - behåll krispet och formen