Lyxiga chips till nyår

28 december, 2017
nyårschips-dec17

Några mellandagar och så på´t igen bara.  Vi går från jul med pyssligt och robust till lätt, fräscht och elegant. Här serveras en glimrande nyårsmeny i flera delar. Nummer ett har ni här. Välkommen in i köket!

På väg in i ett nytt år och jag älskar känslan av att allt är ett oskrivet blad. Att allting är möjligt. Just nu är det bara att blåsa lätt på eventuella hinder som genast fladdrar undan. Vi klarar allt, eller hur! Och självklart ska maten spegla att något särskilt är på gång.

Den kommer att bli blandning av arbetat och enkelt. Ambitiöst utan att vara pretantiös. Snyggt men inte pråligt. En sorts balans i lyxförpackning. Och som alltid är det allra viktigaste smakerna. Det ska vara gott!

Till förrätt blir det ett litet småplock att samlas runt. Riktigt krispigt, kraschande chips med rom och annat smågott.

 Lyxiga chips till nyår

  • ½ kg stora potatisar
  • 2 l vatten
  • 1 msk ättikssprit
  • 1 l rapsolja

Tillbehör

  • löjrom, sikrom eller annan rom
  • crème fraiche
  • finhackad rödlök
  • finhackad gräslök

Gör såhär

  1. Tvätta potatisen, men låt gärna skalet vara kvar. Skiva potatisen riktigt tunt. En mandolin gör jobbet enkelt.
  2. Koka upp vatten och ättikssprit. Lägg i potatisskivorna och koka i tre minuter. Häll av och låt dem torka till på en ren handduk.
  3. Häll olja i en kastrull och hetta upp till 170 grader. Har du ingen termometer så testa att lägga i en liten bit vitt bröd som ska få fin färg och frasig yta.
  4. Lägg ner potatisen i omgångar. De ska få fin färg innan de lyfts upp med en hålslev och läggs på papper för att rinna av. Salta lätt.
  5. Servera med löjrom, crème fraiche och finhackad röd- och gräslök.

Precis lagom små munsbitar för att reta aptiten inför nästa rätt. Fortsättning följer…Hälsar Kat : )

Carpaccio - nyårsfilé för finlirare
Julskinka – den magiska ingrediensen