Chili sin carne – vegogryta för alla
Det ringlar en doftslinga genom lägenheten. Mmm.. spiskummin, oregano och koriander. Det ska bli gryta. En som värmer och stärker utan att tynga. En chili för frusna januarisjälar. Välkommen in i köket!
Chili utan kött är som …. ja vadå? Nä just precis, chili sin carne är inget blekt försök att ersätta något utan det är en alldeles fantastisk rätt i sig. Att den sedan passar särskilt bra i tider där många vill minska, eller helt ta bort köttet är väl kanon.
Jag älskar den här grytan och gör stora satser som kan frysas eller sparas några dagar i kyl så att ungarna enkelt kan fylla tortillias eller pitabröd som ett rejält mellis.
När man läser kryddlistan kan det kännas lite mycket. Raden är lång, men låt mig lova att det är värt det. Samma kryddning fungerar för övrigt utmärkt i en köttchili gjord på grytbitar av högrev eller varför inte en köttfärschili?
Tillhör du dem som ryggar inför ordet koriander så handlar det här om fröet koriander inte om de gröna bladen. I Mexiko använder man flitigt båda delarna och fröet har en helt annan smak än bladen som många tycker är parymerat tvålig. Fröet ger istället en ton av torkat citrusskal.
Nå, här kommer min variant på köttlös chili som bygger på bönor. Jag varierar sorter och kör på vita, svarta, kidney eller canellini. Allra bäst blir det om man blandar ett par olika.
Till grytan brukar vi äta ris eller ibland bara bröd och dessutom alltid någon eller ett par röror. Recept på dem kommer i nästa inlägg redan inom en kort stund.
Inget att vänta på vi sätter igång och det här är faktiskt relativt snabb mat om man som jag använder konserverade bönor.
Chili sin carne
6 -8 personer
- 1 morot
- 2 själkar selleri
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 3 burkar bönor t.ex. svarta, kidney eller vita. Blanda gärna.
- 2 burkar krossade tomater
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 1 tsk salt
Kryddblandning
- 1 msk chilipulver
- 1 tsk chipotlepulver, rökt chili
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 matsked oregano
- Vill du ha en riktigt chilihet gryta så lägg till lite chiliflakes.
Gör såhär
- Börja med att blanda kryddorna.
- Skala moroten och skär den i små tärningar. Skär sellerin i lika stora bitar. Skala och hacka löken.
- Stek morot, selleri och lök på låg värme i en gryta. När de börjar bli mjuka och glansiga rör du i kryddorna och tomatpurén. Låt fräsa en kort stund innan de avrunna och sköljda bönorna åker i grytan tillsammans med tomaterna, fonden och saltet.
- Låt grytan puttra tio minuter med locket på glänt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller lite mer chilihetta.
Till detta brukar vi äta ris, eller tortillias, några mexikanska röror och en klick yoghurt. Rörorna? Kommer alldeles strax på en blogg nära dig! Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer