Pico de gallo, mangosalsa och guacamole

8 januari, 2018
chilitillbehör-jan18

Pico de gallo, mangosalsa och guacamole. Mexiko kallar! Ska det bjudas på chili så finns inga andra vägar en den att gå all in. Det blir chilihett, limesyrligt och korianderdoftande! Välkommen in i köket!

Jag har skämt bort dem. Så är det bara. Minst två av tre mexikanska tillbehör ska ackompanjera en chili annars gnäller barnen. Och jag håller med det blir genast en festrätt av middagen mitt i veckan.

Vardagsmaten går i perioder.  Det finns vissa rätter som bokstavligt talat går varma en tid för att sedan falla undan ett tag och komma igen. Just nu är det mycket chiligryta. Och allra mest blir det chili sin carne, vegovarianten på bönor.  Receptet på den hittar du i inlägget här.

chilitillbehör-jan18
Mycket smak och mycket färg. Tre olika tillbehör att välja bland när det ska serveras en chiligryta. Pico de gallo, mangosalsa och guacamole. Det doftar chili, koriander och lime.

Vi äter ofta chili med ris och en klick yoghurt och så är det de här rörorna, eller kanske snarare salsorna. En variant är att servera chili och tillbehör i tortillias eller i pitabröd. Mycket gott och uppskattat som rejälare mellanmål.

Välj något eller kanske ett par av de tre tillbehören för att pigga upp i vintermörkret. Det funkar faktiskt. Jag har testat. Många gånger.

Pico de gallo

  • 400 gram tomater
  • ½ röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ mellanstark chilifrukt
  • 1 lime
  • 1 matsked olja
  • 2 kryddmått salt
  • 1/3 kruka färsk koriander

Gör såhär

  1. Tärna tomaterna smått. Finhacka lök och vitlök. Dela chilin och skrapa bort mellanväggarna innan den hackas mycket fint.
  2. Lägg tomater lök och chili i en skål. Pressa över lime och rör i oljan. Smaka av med salt. Skär koriandern fint och blanda i strax före servering.

Guacamole

  • 3 mogna avokados
  • 1 liten tomat
  • 1 rödlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • 2 kryddmått salt
  • 1/3 kruka koriander

Gör såhär 

  1. Mosa avokadon grovt med en gaffel. Skär tomaten i mycket små tärningar. Finhacka löken och pressa vitlöken.
  2. Lägg i en skål, pressa över lime och salta. Skär koriandern fint och blanda i precis innan servering.

Mangosalsa

  • 1 mango
  • ½ röd lök
  • ½ medelstark chilifrukt
  • 1 lime
  • 1 matsked olja
  • 2 kryddmått salt
  • 1/3 kruka koriander

Gör såhär

  1. Tärna mangon i små bitar. Finhacka löken. Dela och skrapa bort mellanväggarna i chilin. Finhacka och lägg i en skål tillsammans med mango och lök.
  2. Pressa över lime. Blanda i olja och salt. Skär koriandern fint och tillsätt den.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Odling och matlagning - perfekt kombo
Chili sin carne - vegogryta för alla