Pärondessert med doft av fläderblom

13 september, 2018
Kategori:
skogtillbord-fläderpärondessert-sept18

En air av försommar just när hösten ramlar in. Ett spännande möte mellan årstiderna på en och samma tallrik. Vad tror ni om en pärondessert med fläderblomsdoft? Jag gillar! Välkommen in i köket!

Jag som inget päronträd har blir alldeles till mig när jag hittar ett övergivet på en plats som säkert varit någons trädgård.

Den där känslan är speciell: delar av en gammal husgrund, några förvuxna perenner och bortglömda fruktträd. Vem hade sitt hem här? När? Och varför föll det i glömska?

Päronträdet dignar under all frukt. Päronen är rätt små och lite fläckiga i skalet, men åh så goda. Jag gör en korg av regnjackan och plockar massor.

skogtillbord-fläderpärondessert-sept18
Försommar möter sensommar i en fläderdoftande pärondessert.
skogtillbord-fläderpärondessert-sept18
En av sommarens första skördedagar var den då jag smög omkring och pallade fläderblom. Saften är en ypperlig smaksättare och ett suveränt sällskap till päron.

Hemma igen vet jag inte riktigt vad jag ska göra, men så står jag till slut med två, eller möjligen tre idéer. Den första kommer här: Kombinationen päron – fläderblomssaft.

Jag har rätt mycket flädersaft kvar i frysen och nu känns klirrande isbitar i immiga saftglas inte aktuellt. Istället använder jag lite av saften för att koka, eller ugnsbaka päronen i. Jag slår på stort och adderar ännu en smak, vanilj. Perfekt!

Saften blir lite sirapssimmig i ugnen, päronen mjuknar och smaken är fenomenal. Enkelt och snabbt är det också och såhär går det till.

Pärondessert med fläderdoft

4 personer

  • 4 – 6 päron
  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • ½ dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • ett par skivor citron

Till servering

  • vispad grädde eller vaniljglass

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala päronen, halvera dem och gröp ur kärnhuset. Är päronen mjuka funkar en liten sked bra annars är en liten kniv bättre.
  2. Lägg päronen i en ugnsfast form. Skär upp vaniljstången och lägg den i formen. Häll på saft och vatten. Lägg i citronskivorna och ställ in i ugnen.
  3. Efter 10 minuter kan päronen vändas för att saften ska komma åt överallt. Låt stå ytterligare några minuter innan du sticker i frukten för att se om den mjuknat.
  4. Ta ut när päronen är mjuka, men inte mosiga och servera varma eller kalla med vispad grädde eller glass.

Av päronskörden finns massor kvar och ni får hänga med på ytterligare en av mina päronidéer här på bloggen alldeles snart. Tillhör du dem som vill förbereda i extremt god tid inför nästa års kok av fläderblomssaft så har du recept att kika på i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kantarellflan med krondill
Morotsmarmelad - den allra bästa