Alla hjärtans dag – Lax och räkor
Alla hjärtans dag. Jag är genuint usel på det här med specifika dagar som ska firas. En dag för kärleken petar jag gärna in lite här och där. Men jag vet att många älskar det så här kommer ett par passande smårätter. Goda nog att ge en skjuts också åt den som just nu ingen kärlek har. Välkommen in i köket!
Jag har en stor kärlek och liksom jag har han dålig koll på dagar. Vi kör mer på ett varje-dag-tema utan förväntningar på blommor och choklad. Låter det trist? Inte för mig. Den där stunden när ungarna stuckit till skolan och vi sätter oss ner för kaffe och ett litet samtal. Det räcker långt. I decennier faktiskt.
Äter gör vi ju i alla fall och här kommer ett par lätta smårätter som kan passa för en dag som den här. Lax eller räkor känns helt rätt. Snabba att göra och kan förberedas om det skulle behövas. Bara att välja den som passar bäst. Och såhär går det till:
Alla hjärtans dag – Laxstarter med dillmajonnäs
4 personer
- 200 g kallrökt lax
- 30 g finbladig sallat (½ påse)
- 8 rädisor
Picklad gurka
- ¼ gurka
- 2 msk pressad citronsaft
- ½ tsk socker
- salt
Gör såhär
- Fördela lax och sallat på ett fat. Skiva rädisorna riktigt tunt, gärna med mandolin, och lägg dem på fatet.
- Fortsätt med mandolinen och skiva gurkan mycket tunt. Blanda citronsaft, socker och en nypa salt. Rör till sockret löser sig och blanda med gurkan. Låt stå någon minut innan gurkan fördelas över fatet.
- Servera med ett par matskedar dillmajonnäs som ringlas över eller klickas på.
15-sekunders dillmajonnäs
- 2 ½ dl mild rapsolja
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- ½ tsk salt
- 1 knippa dill
Gör såhär
- Det här receptet kräver en stavmixer och en hög behållare som hör till. Viktigt är också att alla ingredienserna är rumstempererade.
- Häll rapsoljan i behållaren. Knäck i ägget och lägg i övriga ingredienser. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra staven långsamt uppåt. På bara några sekunder är majonnäsen tjock och blank
- Hacka dillen grovt. Lägg i behållaren och kör en kort stund. Ett alternativ är att spara hälften av majonnäsen neutral till annat tillfälle och bara mixa resterande halva med en mindre mängd dill.
Alla hjärtans dag – Räkor med asiatiska smaker
4 personer
- 400 g färska räkor
- ¼ gurka
- 2 salladslökar
- färsk koriander
- 8 sallatsblad, gärna little gem
Dressing
- 1 msk pressad lime
- ½ msk sesamolja
- ½ msk soja
- 2 tsk fint hackad schalottenlök
- 1 tsk fint hackad ingefära
Tillbehör
- majonnäs, se recept ovan men uteslut dillen
Gör såhär
- Skala räkorna. Ungefär 30 procent av vikten försvinner med skalen. Skär gurkan i fina små tärningar. Skiva salladslöken tunt. Plocka blad av koriandern och skär stjälkarna fint. Blanda varsamt ihop räkor, gurka, lök och koriander.
- Rör hop ingredienserna till dressingen och häll den över räkblandningen. Fördela blandningen i sallatsbladen. Lägg en klick majonnäs i varje blad. Servera genast. Sallat i sällskap med lime blir snart trist så skynda till bordet.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer