Rödbetor – en receptsamling

16 februari, 2019
skogtillbord-rödbetor-feb19

Rödbetor är en av mina absoluta favoriter. De har karaktär. De är galet vackra och har precis blivit uppgraderade med hälsofördelar. Här presenteras en kavalkad av syrade rödbetor, hummus, risotto, paj och gratäng på rödbetstema. Välkommen in i köket!

Förra sommaren var galna rödbetsdagar. Som jag skördade och tillagade betor i långa rader. Och de håller sig fortfarande lika fina. Jag älskar den lätt jordiga sötman, men känner du dig tveksam så kan den tämjas med något syrligt. Perfekt är att syra betorna tillsammans med rödkål och lite lök. Recept finns i länken nedan.

Rödbetor i kombination med lätt sälta är ett annat sätt att ta fram de allra bästa smakegenskaperna. Tänk ost. Paj, risotto och gratäng är tre rätter med ostinslag och det blir fantastiskt med rödbetor. Flera av recepten är kompletta. Det vill säga en hel måltid i sig.

skogtillbord-rödbetor-feb19
Förra sommaren var rödbetans. Skörden var fantastisk och hela svenska folket kan frossa. Prova min favorit syrade rödbetor, eller testa en krämig risotto, en vacker paj eller ett rödbetsinslag i gratängen.

Och så är det färgen. Den går inte att förbise utan måste utnyttjas eftersom den håller sig så fint genom både syrningsprocess och ugnsrost. Ämnet heter Bentanin och används för att färga livsmedel under E-numret 162. Rödbetshummusen på bilden är verkligen mycket god och dessutom så vacker med den speciella rödvioletta färgen. Ett smycke på exempelvis en buffé.

Nyttig då? Forskning pågår och det finns undersökningar som talar om ökad prestationsförmåga och om påverkan på blodtryck. Det är nitratet i betorna som reduceras till nitrit som sedan omvandlas till kväveoxid. Är du nyfiken så finns mer info att hämta bland annat i den här artikeln från tidskriften Vaskulär medicin.

Jag kommer här inte att presentera nya recept, däremot påminna om en hel rad äldre inlägg där rödbetor spelat huvudrollen. Länkar nedan. Klicka och se något av allt de goda betorna kan bidra med i matlagningen.

Rödbetor – en receptsamling

Syrade rödbetor – min favorit!

Rödbetshummus – vackert och gott

Rödbetsrisotto – krämig med osttopping

Rödbetspaj – frasigt läcker

Rödbetsgratäng – en riktig gratänghit

Såhär mitt i vintern får vi nöja oss med själva betan. Gott nog, men glöm inte att göra ett hastigt fräs på bladen tillsammans med olja, vitlök och salt när primörerna dyker upp. Och just idag har jag faktiskt startat upp en odling med rödbetsblast i mitt växthus. Håller tummarna för en första skörd om några veckor.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Fläsklägg och fläsksida - otippad gourmetmat
Alla hjärtans dag - Lax och räkor