Vegetarisk lasagne – så gott, så rätt!

11 februari, 2019
skogtillbord-lasagne-vegetarisk-feb19

Det kommer bara att bli grönare och grönare. Recepten vi kört till vardags kommer i nya vegovarianter. Vegetarisk lasagne är ingen nyhet precis, men värd att påminna om. Enkel att förbereda och gillad av de flesta. Välkommen in i köket!

Grön och rejäl. Så känns en vegetarisk lasagne. Alla är nöjda och ingen knorrar över att man inte blir mätt av de vegomaten. Dessutom gillar jag allt som kan förberedas utan att resultatet känns allra minsta torrt och just förberett.

skogtillbord-lasagne-vegetarisk-feb19
Vegetarisk lasagne är rätten som ger något till alla. Också till den som fortfarande mumlar om att grönt är kaninmat. Lasagne är rejält på ett tryggt sätt, ingen går från bordet hungrig och ändå, i vegoversionen liksom lite lättare.

När min lasagne hamnar på middagsbordet ska den vara doftande, rykande med känslan av precis nygjord trots att såsen gjordes dagen före och att själva lasagnen monterades ihop tidig morgon för många timmar sedan.

Och såhär går det till: 

Vegetarisk lasagne

6 personer

  • 16 lasagneplattor
  • 150 g smakrik ost, exempelvis Svecia
  • 150 g salladsost

Grönsaksröra

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 2 paprikor
  • 2 burkar finkrossade tomater
  • ½ tsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk

Gör såhär

  1. Finhacka lök och vitlök. Tärna aubergine, squash och paprikor. Fräs grönsakerna i en gryta. Häll på tomater och timjan. Låt småputtra minst 15 minuter, gärna längre. Smaka av med salt och peppar.
  2. Till bechamelsåsen ska smöret smältas i en kastrull. Vispa i mjölet och fyll på med mjölken. Vispa såsen tills den tjocknar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Varva i en ugnsfast form lasagneplattor, grönsaksröra, de båda ostsorterna och bechamelsås. Toppa med ett lager av grönsakerna, såsen och ost. Ställ lasagnen i ugnen i 35 – 40 minuter. Titta till den ibland så att inte ytan bränns. Servera med en stor sallad och god dressing.

Det går som sagt alldeles utmärkt att göra såsen i förväg. Kanske till och med att den blir godare av att stå till sig ett dygn. Vill du göra i princip hela måltiden klar innan jobbet så går det fint att lägga ihop hela lasagnen med avsvalnade såser fram till momentet där den ska in i ugnen. Sedan är det bara att grädda och göra en sallad.

Jag har ett par andra vegetariska pastafavoriter som du kan kika på. Vid länken här finns ett recept på Risoni med broccoli och pesto och till dig som letar efter en riktig klassiker kan jag rekommendera det här inlägget med Pasta aglio e olio, pasta med vitlök och olja.  Allt gott! Hälsar Kat : )

Alla hjärtans dag - Lax och räkor
Nutella - den allra bästa gör du själv