Nutella – den allra bästa gör du själv

8 februari, 2019
Kategori:
skogtillbord-nutella-feb19

Genialt enkel och älskad. Tre ingredienser och pang där satt den. Nutella! Vi kan kalla den nötchokladkräm, men alla känner till nutella så varför krångla. Säkert är det hur som helst att den som du gör själv slår originalet många gånger om. Välkommen in i köket!

Det här är så löjligt enkelt att man inte kan fatta varför inte alla, alltid har en burk på lut. Ingen kan misslyckas…eller det finns en känslig detalj. Det krävs någon sorts maskin som orkar bearbeta nötterna och ja, det har skett missöden.

Jag har helt enkelt bränt en beredare på alltför flitig nutellatillverkning. Därför, håll koll, blir din beredare varm så låt den vila en stund innan du kör igen. I övrigt är detta enkelt och problemfritt.

skogtillbord-nutella-feb19
Lägg de rostade nötterna i en handduk och gnugga som en tok. Då lossnar skalen och nötterna får en slät fin yta.
skogtillbord-nutella-feb19
Lägg nötterna i en beredare och kör. Kör lite till och lite till. De kommer att förvandlas från nötter till smulor, till en degig massa, till smet. Ta eventuellt en paus ibland för att låta beredaren vila.
skogtillbord-nutella-feb19
Mjölkchoklad säger originalet, men jag gillar att göra min nutella på mörk choklad. Chokladen kan smältas i mikro eller i vattenbad.

Receptet startar med att nötterna ska rostas. Och det ska de. Det är inte ett moment att hoppa över eftersom det verkligen sätter smaken. Och höjer den långt över ”bara hasselnötter” som i och för sig är mycket gott, men inte i det här sammanhanget.

Rosta och gnugga av skalen i en handduk. Det lilla jobbet är värt varje sekund. Låt oss angripa uppgiften som snart kommer att göra dig till en lite lyckligare människa.

Nutella – oslagbar nötchokladkräm

  • 400 g hasselnötter
  • 250 g choklad, jag använder mörk, men mjölkchoklad funkar finfint
  • 1 ½ -2 msk honung
  • en nypa salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta den cirka 15 minuter. De mörknar i färgen och hela köket doftar just rostade nötter. Titta till dem ibland de ska absolut inte brännas.
  2. Lägg nötterna i en handduk och gnugga så att det bruna höljet skavs av. Det gör ingenting om de inte är helt fria från skal. Lägg nötterna i en beredare och kör tills fettet släpper och det blir en slät smet.
  3. Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Låt svalna något innan den hälls i beredaren tillsammans med honung och en gnutta salt. Kör ihop till en smet. Häll i en helt ren burk.

I kylen håller krämen minst en månad, men den kommer att vara hård varje gång den ska användas. Därför brukar jag förvara den i skafferiet och där har den stått sig fint i alla fall ett par veckor…tills den tagit slut.

Fasligt gott på macka, särskilt rostad eller som topping på bakverk. Testa en klick tillsammans med bär på gröten, i smoothien eller till fruktsalladen. Det finns tusentals varianter. Bara att prova ett efter ett.

Nötkräm eller nötsmör kan göras utan choklad och blir då neutral med ännu större möjligheter att använda i all sorts mat inte bara till det söta. Blir du nyfiken så kika på receptet vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegetarisk lasagne - så gott, så rätt!
Engelska scones till afternoon tea