Engelska scones till afternoon tea

1 februari, 2019
Kategori:
skogtillbord-scones-engelska-feb19

En stund i lugn och ro. Engelska scones och hett te i sällskap av bara mig själv. Och spanarna. Ni som vet fattar precis och till alla er andra säger jag grattis. Ni har något framför er. Välkommen in i köket!

Fredag eftermiddag. Och jag stjäl en egen timma med en lögn. Skyller på jobb och dukar upp eftermiddagste med engelska scones. Rackarns fina, russinprickiga, precis som de ska vara, och fortfarande varma. Till detta mild färskost och sylt. Så engelskt det kan bli.

Snart drar helgpysslet igång. Det blir middagar, små barn i pulka, stora barn i tårar eller i telefonen. Varm choklad och stortvätt. Lunch till fyra, nej sex personer. Viktiga samtal. Oviktigt småprat och omplantering av alla krukväxter. Men just nu bara jag. Och så spanarna då förstås.

skogtillbord-scones-engelska-feb19
Engelska scones, små rara russinprickiga och självklart serverade med naturell färskost och hallonsylt. Förresten så passar ost alldeles utmärkt, gärna lagrad. Russin och ost är riktiga smakkamrater.
skogtillbord-scones-engelska-feb19
Degen kavlas eller plattas försiktigt ut och sedan trycks sconesen ut med en utstickare eller ett glas. Degen mellan utsticken formas kvickt till en ny platta och så kör man igen. Arbeta snabbt utan att knåda.

Säkert vet alla att det varje fredag 15:04 oavsett storhelger eller annat pratas framtid i radions P1. Varje vecka tre nya trendspaningar. Smart, roligt och alltid underhållande. Det perfekta sällskapet för en egen, lugn stund helt enkelt. Och gärna med ett scones inom räckhåll.

Länken till programmet har ni här. Bara att klicka och lyssna. Passar för övrigt inte bara till själva testunden utan är också ypperlig sconesblandar-underhållning. Och nu till receptet:

Engelska scones

8 st

 • 100 g russin
 • 100 g smör
 • 350 g vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 ½ tsk socker
 • ½ tsk salt
 • 2 ägg
 • ½ dl mjölk
 • smält smör att pensla med

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader, lite mindre om du kör på varmluft. Lägg russinen i en kastrull med vatten som precis täcker. Koka upp och häll genast upp i ett durkslag.
 2. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Lägg allt i en skål och nyp ihop degen till smulor. Blanda ner ägg, mjölk och russin.
 3. Lägg upp degen på mjölat bakbord och kavla eller tryck ut en rund platta, ungefär 2 cm hög.
 4. Tryck ut dina scones med en utstickare eller ett glas. Lägg upp på pappersklädd plåt. Fös ihop degresterna och forma snabbt en ny platta som ger ytterligare ett par scones. Ingen deg ska gå till spillo.
 5. Grädda i ugnen 12 – 13 minuter. Ta ut och pensla med smält smör. Servera med färskost, typ philadelphia, och sylt. Eller lagrad ost.

Egentligen ska det ju vara clotted cream och inte alls färskost, men det är en nordisk bristvara om man inte går all in och gör sin egen. Och det gör man ju gärna. Dock inte denna dag, men det får nog bli ett sådant recept här framöver. Allt gott hälsar Kat : )

Nutella - den allra bästa gör du själv
Bönbrownie med chokladganach