Vegetarisk curry – kryddigt, värmande, gott
Vegetarisk curry – helt rätt rätt för kroppen, humöret, själen, vintern, mörkret, slasket, snöyran och vad du vill. Välkommen in i köket!
En riktig curry som sprider trygghet och välmående bara av att puffa kryddiga duster där den puttrar på spisen. Den kommunicerar och sprider löften om att alla som slår sig ner vid bordet kommer bli mätta och nöjda. Så sant.
Jag vill ha lite hetta i grytan så det är en del chili i receptet. Lätt att reducera mängden och prova sig fram för den som är chilitveksam. Annars är grytan kryddig i varma indiska tongångar som passar särskilt fint till sötman i rostad pumpa och musten i kikärtorna. Riktigt gott helt enkelt!
Till en curry serveras ris, företrädesvis basmati och här kommer ett tips. För att riset ska visa sin bästa luftigt, fluffiga sida så måste det tvättas. Lägg i skål, häll på kallt vatten och tvätta varsamt. Häll ut och upprepa tills stärkelsen sköljts bort och vattnet är klart.
Koka sedan riset i lite mindre vatten än du brukar. Ofta säjer man 1 del ris till två delar vatten, men till fyra personer passar 3 dl ris och 5 dl vatten. Skippa saltet och koka på relativt låg värme tills vattnet sugits upp av riset. Lufta försiktigt med gaffel.
Vegetarisk curry
- 1 butternutpumpa
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tumnagelstor bit ingefära
- 1 medelstark chili
- 1 msk curry
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk mald koriander
- 1 burk körsbärstomater, eller motsvarande mängd färska
- 1 burk kikärtor
- 1 liten påse babyspenat
- salt
- 1 kruka färsk koriander
- (eventuellt 1 – 2 dl kokosmjölk)
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan, kärna ur och dela i stora tärningar. Lägg på en plåt, vänd runt med olja och salta lägg. Rosta i ugnen tills den är mjuk och fått fin färg.
- Halvera löken och skiva den tunt. Finhacka vitlök, ingefära och chili. Smaka eventuellt och avgör om hela ska med.
- Hetta upp olja i en gryta och stek löken tillsammans med alla kryddorna. Inte för hög värme. Smakerna ska lockas fram utan hets. Häll på burktomaterna eller skär upp och lägg i de färska. Låt puttra på låg värme tills du har en simmig, kryddig tomatsås. Häll eventuellt på lite kokosmjölk eller en skvätt grönsaksbuljong.
- Skölj kikärtorna och rör i dem. Vänd ner spenaten och den rostade pumpan och smaka av med salt.
- Servera med färsk koriander, luftigt basmatiris och god chutney.
Vegetarisk, värmande vintermat och är du sugen på en till så kika på den vegetariska chilin vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer