Gröt på havrekross, en VM-vinnare

21 januari, 2021
Kategori:
skogtillbord-gröt-havrekross-jan21

Gröt på havrekross, god nog för en VM-titel. En krämig gröt med lite mer struktur och uppenbarligen med smak värdig en vinnarplats. Vad väntar vi på? Välkommen in i köket!

Havrekross är vad det låter som. Hel krossad havre med alla nyttigheter i behåll, fullkorn med andra ord. Havren skalas, ångbehandlas och klipps, men sedan tar processandet slut. Det här är liksom så nära åkern du kan komma. Precis som vi vill ha det.

Du behöver en viss framförhållning eftersom krosset ska blötläggas i flera timmar innan gröten kokas. Gröt till frukost innebär att du mäter upp krosset i en kastrull med vatten kvällen innan. På morgonen är det bara att sätta den på spisen.

En av de stora fördelarna är att gröten kan styras. Gillar du struktur och lite tugg i gröten, blötlägg kortare tid och dra ner koktiden. Riktigt krämig, len gröt får den som lägger till lite tid.

Om vi nu ska ställa kross mot gryn så tycke jag att krosset vinner både i smak och konsistens. Den är mustigare och konsistensen krämigare mot grynens ibland lite kladdiga struktur. De krossade kornen är mjuka, men finns kvar. Mycket gott!

Nackdelen är att man inte slänger ihop en portion bara sådär. Den måste planeras och koktiden är dessutom längre, men jag höjer ändå min röst för gröt på havrekross. Jag vet också att frukostgudarna på Pom & Flora gör sin havregröt på krosset. Den som nu ser ut som ett frågetecken får svar här.

Och vad hände med VM? Ja, Sverige tog hem segern flera gånger med gröt kokt på svensk havrekross och såhär går det till:

Gröt på havrekross

  • 1 dl havrekross
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt

Gör såhär

  • Lägg havrekrossen i en kastrull, häll på vatten och ställ att vila 8 – 10 timmar. Längre tid betyder mjukare.
  • Ställ kastrullen på spisen och småputtra. Vill du ha kornen fastare räcker 10 minuter annars kan gröten puttra på upp till 25 minuter. Salta under de sista minuterna av koktiden.
  • Jag gillar gröten med mjölk, kanelstekta äppelklyftor, honungsrostade nötter och blåbär. En kropp- och själsvärmare, perfekt för oxveckorna.

Kanske har du siktet mer inställt på yoghurt och granola? Då kanske du vill göra en rejäl sats av min äppelpajsgranola som finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegetarisk curry - kryddigt, värmande, gott
Mandlar - söta & salta som topping