Mandlar – söta & salta som topping

19 januari, 2021
skogtillbord-mandlar-söta-salta-jan21

Odla egna mandlar står högt på min bucketlist. Känner ni spänningen!? Okej, jag fattar höjda ögonbryn, men låt mig bjuda på ett par smakprov. Sött och salt, magi i all enkelhet. Välkommen in i köket!

Vissa saker låter sig inte förklaras. Den enorma tillfredställelse odlingen fört in i mitt liv är ett frågetecken. Det går att formulera sig kring. Lugnet, dofterna, de fyllda korgarna, men det är så mycket mer. Något som inte kan fångas i ord.

I väntan på att jag bockar av den där punkten på en lång lista bjuder jag på ett par mandeltips. Ett sött och ett salt. Med detta följer texturen som är en stor del i mandelmagin. Det är det knapriga vi vill åt.

Båda varianterna ska både rostas och smaksättas för att bli spröda, extra knapriga. Tanken är att göra enkel topping till sallad, hummusskålar, dessert, gröt eller annat. Rätter där vi vill få in lite extra smak och konsistens.

Först ut är sojamandlarna, som förresten kan blandas med frön eller andra nötter. Så enkel att göra med maximal smakutdelning. Perfekt att hacka grovt och strö över en sallad eller över en hummusbowl. Det går fint att göra en större omgång och förvara torrt.

Honungsrostade nötter blir riktigt knapriga och hemligheten för att lyfta smaken är en gnutta salt. Grovhacka eller flisa över chokladmoussen, fruktsalladen, glassen eller gröten.

Mandlar – sojarostade

  • 100 – 150 g mandlar (2 – 3 dl)
  • ½ – ¾ dl japansk soja

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandlarna på en plåt. Häll sojan över och blanda runt.
  2. Ställ in i ugnen cirka 15 minuter eller lite längre. De ska torka till, stäng av ugnen och låt mandlarna torka helt på eftervärme en stund. Rör gärna om ett par gånger under tiden.

Mandlar – honungsrostade

  • 100 – 150
  • 2 – 3 msk honung
  • en generös nypa flingsalt

Gör såhär

  1. Lägg mandlarna i en stekpanna och torr-rosta dem på medelvärme tills köket doftar just rostad mandel : )Rör i honungen och rör om i ett par minuter innan mandlarna hälls upp på bakplåtspapper. Smula genast över saltet. Låt stelna.

Är du inne på salladsspåret och söker efter användning till dina sojarostade mandlar så kan du få inspiration i inlägget här, eller i det om pumpahummus här.

Är det istället sötsuget som driver så föreslår jag den salta nötkolasåsen vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gröt på havrekross, en VM-vinnare
Pumpahummus - dubbelt gott!