Pumpahummus – dubbelt gott!

15 januari, 2021
skogtillbord-pumpahummus-jan21

Pumpahummus – vackert orange med en fruktig sötma, ett djup av ugnsrost och ett sting av chili. Äts som hummus, men bered dig på dubbelt gott. Välkommen in i köket!

Pumpa…jag hade ingen aning innan jag började odla själv. Från att vara just ingenting till en av mina absoluta favoriter. Jag har odlat många sorter, men nu har det utkristalliserats ett par jag måste ha: den lilla knalligt orangea Uchiki kuri och Waltham butternut, min hjälte! Syns i bilden ovan.

Förra året var Walthams, skörden slog rekord och vi har ätit den i mängd. Rå eller rostad. Rå butternutpumpa har en ton av melon. Den är fruktig och rätt söt. Köttet är kraftfullt orange och det knaprar friskt när man biter i den. Vi kör den bland annat som tändsticksstora juliennestickor i sallad. Mycket gott!

Varianten är att rosta i ugn. Skalade bitar i stora tärningar på 200 grader i cirka 20 minuter. Jag vill ha bitarna helt mjuka med en aning brynt yta. Från det läget kan man göra mycket.

Strö riven ost över och servera genast med en klick smör. Gör en puré, eller mixa till aioli. Blanda varsamt bitarna i en skål med quinoa, svarta linser, rostad blomkål, babyspenat och god dressing. Gör en soppa eller mixa ihop bitarna med en riktigt god hummus som omväxling.

Om jag inte missuppfattat helt så betyder hummus kikärtor på arabiska. En rätt med anor tusentals år tillbaka. Med stor respekt för ursprunget blandar jag den ändå ibland med andra kokta eller rostade grönsaker. För att få en annan vinkel. En twist.

Pumpans rostade sötma kräver ett sting av chili. Dessutom serveras den gärna i sällskap med sältan från en god vitost. Mjuk, salt och krämig. Det ihop med den silkeslena hummusen…! Röran ska vara helt slät och jag brukar bottna en skål med den för att sedan fylla på med en massa godsaker.

Där finns krispiga grönsaker, knapriga nötter eller pumpakärnor, rostad kryddig blomkål, någon frukt, bär kanske eller oliver. Det går att kombinera på tusen sätt så länge man har koll på syra, sötma sälta och ser till att få in olika texturer. Och såhär gör jag själva hummusen.

Pumpahummus

  • en bit skalad, tärnad pumpa, ungefär lika mycket som kikärtor
  • 1 burk kikärtor
  • 2 msk thahini, helst ljus, minska mängden lite om du har den mörka
  • ½ citron, saften
  • 1 vitlöksklyfta riven
  • salt
  • chiliflakes

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vänd pumpabitarna i olja, salta lätt och rosta till de är mjuka och lätt brynta. Låt svalna.
  2. Skölj kikärtorna och lägg dem i en matberedare eller mixer. Lägg i pumpa, thahini, citronsaft, vitlök, salt och lite chiliflakes.
  3. Kör till en helt slät hummus. Smaka av och justera sälta, syra och chilihetta.

Vill du ha ett kanonrecept på ren kikärtshummus finns det vid länken här. En kanongod och vacker rödbetshummus hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Mandlar - söta & salta som topping
Lingon och blåbär - våra egna superbär