Lingon och blåbär – våra egna superbär

12 januari, 2021
Kategori:
skogtillbord- lingon-blåbär-jan21

Superbär på hemmaplan. Lingon & blåbär ligger i nyttotoppen. Känner du dig lockad av acai-, inka- och gojibär så tänk om. Bästa bären finns i skogen. Välkommen in i köket!

Oxveckorna frestar på. Jag behöver en kick. Det är då man vänder sig till de säkra korten: God sömn, rörelse och schyst käk.

Nyttig mat är vanskligt att prata för mycket om eftersom åsikterna går isär hur man än vrider och vänder på det, men runt ett tips finns konsensus: ät mer vegetabilier. Just i den frågan protesterar ingen och jag satsar på grönsaker, frukt och bär.

Den som tar bärfokus och startar jakten på de allra bästa kommer märka att det erbjuds varianter från hela världen. Om lingon och blåbär sägs inte så mycket. Annat är det runt om i världen där svenska skogsbär annonseras och säljs dyrt med förnamnet ”super”.

skogtillbord- lingon-blåbär-jan21
Lingon & blåbär, eller ska vi säga superbär?! Näringstäta med höga halter antioxidanter. Och så goda sen!

Definitionen av ett superbär är särskilt näringstäta bär med stora mängder antioxidanter. Just precis det gäller både lingon och blåbär. Många plockar som en del av sommarvardagen. Det blir pajer, kakor och sylt, men ser vi deras värde som potentiella hälsobringare? Nja knappast.

Faktum är att vi exporterar 90 procent av plockade svenska blåbär som sedan säljs på andra platser som undergörare. Bra att de får ett erkännande, men tråkigt att vi själva missat hela grejen. Jag garderar mig varje år med ett rejält lager i frysen. Perfekt att ta till när vinterstyrkan börjar svikta.

Det finns många sätt att servera bären och här kommer ett par av mina favoriter. En smoothiebowl med lingon som du hittar vid länken här och klassikern blåbärssoppa. Lätt att röra ihop från pulver och lika lätt att laga själv. Dessutom så mycket bättre! I din pulversoppa ingår cirka 5 procent blåbär i den egenmixade cirka 50 procent blåbär. Ja, ni fattar.

Blåbärssoppa

2 – 3 personer

  • 250 g frysta blåbär
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 msk honung, eller socker
  • eventuellt, lättvispad grädde och grovhackade  honungsrostade nötter

Gör såhär

  1. Lägg bär, vatten och honung i en kastrull. Hetta upp och mixa till en slät soppa. Har du en höghastighetsblender så använd den. Smaka av, kanske behövs lite mer sötma? Svårare är det faktiskt inte.

 

Det går fint att reda soppan under uppkoket med lite potatismjöl utrört i vatten,  alternativet är att stoppa i mer bär för att få den tjockare.

Soppan är god precis som den är, varm eller kall, men den kan göras till en värdig dessert med en klick grädde och hackade, honungsrostade nötter eller med en kula vaniljglass. Lite extra info om multinyttan av lingon kan du hitta vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpahummus - dubbelt gott!
500 g salladsboost - 7 bästa tipsen