Kålpudding – tröstande, trygg husman

9 mars, 2022
skogtillbord-kålpudding-mars22

Kålpudding – med smaker från förr och flaggan i topp. Husmanskosten gör ett nytt segertåg och just nu signalerar den trygg gemenskap. Välkommen in i köket!

Alltså doften när ugnsluckan öppnas! Brynt kål och köttfärs. Låter inte så märkvärdigt, men det här är speciellt. En av de stora pojkarna säger att det är det godaste han ätit. Va, vem hade kunnant ana!?

Min variant skiljer sig på ett par punkter från de vanligaste recepten. Jag hoppar över ris som ofta ingår. Utan ris blir rätten inte så fast i konsistensen. Den håller inte för att skära i exakta fyrkanter som man ser ibland. Istället är den mycket saftigare och mustigare.

Dessutom tycker jag att kålpudding blir åh, så mycket godare med lite spädare kål. Mitt val är spetskål och det ska vara mycket.

Ett moment är viktigare än något annat och det är att kålen får bryna långsamt, långsamt. Låt det ta tid. Smaken får en helt annan karaktär, sötman kommer fram och den varsamt brynta ytan är magisk.

Det här är en rätt som skänker värme, hopp, trygghet och en känsla av gemenskap. Nu kör vi!

Kålpudding

4 personer

  • 500 g blandfärs
  • 800 g vitkål, helst spetskål
  • 2 gula lökar
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl grädde
  • dl ½ vatten
  • 1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond
  • salt
  • svartpeppar
  1. Skär kålen i bitar. Halvera löken och skiva den tunt. Hetta upp en blandning av smör och olja i en panna och stek kål och lök varsamt i minst 20 min. Mängden kål kan verka alldeles för stor, men den sjunker långsamt ihop och får en fin, brynt yta. Avsluta med att ringla över sirapen och vända runt i pannan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa brödet till smulor som läggs i en skål tillsammans med färs, ägg, grädde, vatten, fond, salt och peppar. Lägg i hälften av kålblandningen och vänd ihop smeten. Fördela blandningen i ett ugnsfast kärl och lägg resten av kålen över ytan. Sätt in i ugnen.
  3. Räkna med 30 minuter innan kålpuddingen är klar. Kontrollera ytan någon gång och täck om det ser ut att bränna.
  4. Servera kålpuddingen med rårörda lingon och kokt potatis.

När vi ändå är inne på husman så kanske du vill se mer. Mitt recept på ärtsoppa hittar du här. Pannbiff med lök finns vid länken här och stekt strömming kan du kika på vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Fiskburgare deluxe
Soffritto - basen som sätter smak