Ärtsoppa – husmanskostens husman

23 februari, 2022
skogtillbord-ärtsoppa-feb22

Ärtsoppa – husmanskostens husman. Lite bortglömd, men varför? Torkade bönor har gjort superkarriär och ärtan är väl i klass med dem. Välkommen in i köket!

Vi är så nyfikna på nytt att vi missar möjligheterna vi trampar på. Varför lämna en förträfflig råvara och alla dess möjligheter i jakten på annat bara för att? Vi kan väl multitaska!

Jag hejar på hummus, krämig röra på vita bönor och chokladbrownie med svarta bönor. Äter någon form av baljväxter varje dag, men undrar generellt var tog den gula lilla ärtan vägen? Den har allt det vi letar efter. Svenskodlad, proteinrik, billig och verkligen mycket god.

Undrar just om det är sammankopplingen med fläsk som gjort att ärtsoppan får stå tillbaka? Ta bort det då. Servera med en riktigt bra senap, rostat knäckebröd och lagrad ost. Bam! Så gott!

Men tiden då? Ärtsoppa ska planeras i dagar, inte sant? Absolut, men den aktiva insatsen rör sig om några minuter. Snabbmat med framförhållning behöver inte vara en motsättning.

Häll upp ärtor i en skål med vatten. Räkna med att den ska stå minst 12 timmar. Du behöver inte titta på. Skölj, häll upp i en gryta eller kastrull, salta, lägg i en lök och lite kryddor. Koka mjuka och räkna med att koket tar runt 1 timma. Ja ni ser själva, lång tid – minimal insats.

Av den som saknar fläsket krävs mer. Jag föreslår rimmad fläsklägg. En annan underskattad råvara och vill du veta mer om hur den ska behandlas så finns recept och tips i inlägget här.

skogtillbord-ärtsoppa-feb22
Rimmad fläsklägg blir alldeles fantastiskt gott om den får gona sig i spisvärmen riktigt länge. Ett passande sällskap till ärtsoppa.

Men nu blir det ärtsoppa.

Ärtsoppa – snabbmat med framförhållning

4 personer

 • 5 dl gula ärtor
 • 1, 3 l vatten (eventuellt mer att späda med)
 • 1 ½ tsk salt eller 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1 gul lök
 • 4 kryddnejlikor
 • 1 lagerblad
 • timjan, torkad
 1. Lägg ärtorna i en bunke och fyll på med vatten. Rejält så att ytan står en bit över. Låt stå minst 12 timmar eller några till.
 2. Häll av och skölj ärtorna. Lägg i gryta med vatten och salt eller buljong.
 3. Skala löken och tryck i kryddnejlikorna, lägg den hel i grytan tillsammans med lagerbladet. Koka på relativt låg värme tills ärtorna är mjuka. Räkna med att det tar ungefär en timma.
 4. Smaka av sältan och krydda med lite timjan. Servera med god senap och den som vill skär fina bitar rimmat, grytkokt fläskkött i. Testa gärna fläsklägg enligt länk ovan.

Pannkakan ska vi inte glömma. Jag föreslår en kaneldoftande variant med äpple som du hittar i det här inlägget.

När du är mätt och godmodig efter soppa och pannkaka kanske du vill veta mer om den gula ärtans möjligheter. Recept på en alldeles ovanligt bra falafel finns vid länken här och har en fönsterbräda över så finns tips om hur du odlar ärtskott här.  Allt gott! Hälsar Kat : )

Tid för räkfrossa
Ost- och citrondoftande potatismos