Älskade hummus

17 januari, 2022
skogtillbord-hummus-kikärtsröror-jan22

Älskade hummus – värmande, kall vintermat. Mättande, tröstande, pålitlig och lätt att variera. Välkommen in i köket!

Här för att stanna. Full av smak och med egenskaper som efter kokning ger den allra finaste, lenaste röran man kan tänka. Full av näring, proteiner och med en smak som talar till hjärtat.

Överallt dyker den upp. Vardag eller fest, ofta står det en skål hummus på bordet och på en buffé står skålen tom först av alla. Röran som med sin krämiga konsistens blir en fin kontrast till annat. Mild och full av smak.

Kikärtorna klarar sig fint alldeles själva i kombination med citron och vitlök, men de kan också smaksättas ytterligare. Oftast gör jag det enkelt med redan kokta kikärtor på burk. Ibland lägger jag egna i blöt. Och ja, det blir ännu lite bättre, men det här har blivit vår snabbmat och torra kikärtor behöver lång tid i vatten innan de är redo att kokas.

Det finns några hummusknep som jag tagit till mig. Zeina Mourtada, ni vet tv-kocken, säger med eftertryck att en hummus aldrig kan köras i matberedare för länge. Den ska bli helt slät, len och krämig. Jag håller med. Kör längre än du tror.

Hon använder ljus thahini i sin hummus för att få den extra fin och jag kan bara hålla med. Det blir bättre. Allra bäst blir det om man först rör ihop thahini och citron till en fluffig smet. Prova får ni se.

Mina tips om en riktigt bra hummus hittar du i länken här tillsammans med ett förslag om hur den kan serveras som ett oemotståndligt fat.

skogtillbord-lunchbowl-feb21
Hummus är en en av derana i mina lunchskålar. Kylen står preppad med allehanda gott. Bara och plocka ihop efter dagens preferenser.

 

Jag gillar särskilt att använda hummus som en del i blandade skålar med något sorts gryn, rostade grönsaker, frukt eller bär, och gröna blad. Till det räcker ett kokt ägg eller en bit ost. Ett koncept som kan varieras på tusen sätt. Är du nyfiken så kika vid länken här.

Vill du variera och smaksätta din hummus tycker jag att du ska prova rostad eller kokt rödbeta. Färgen blir fantastisk liksom smaken. Receptet hittar du här.

Ytterligare en variant är att mixa i rostad pumpa. Du får en kraftfullt orange röra med mycket fin smak. Klicka här för receptet.

Det här är annars dagar jag ägnar åt att beställa hem fröer till årets odlingar. Flera gånger i veckan kommer rasslande kuvert fulla av hopp om årets skördar. Testar alltid nytt och i år står kikärtor på listan. Frö finns bland annat hos Impecta. Vet att det finns mer storskaliga odlingar med kikärtor i södra Sverige. Inte så vanligt än, men intresset växer. Jag håller tummarna för mitt försök. Och för era!

Allt gott! Hälsar Kat : )

Stufato - vildsvinsgryta på italienska
Räkpasta - en januariynnest