Stufato – vildsvinsgryta på italienska

19 januari, 2022
skogtillbord-stufato-vildsvinsgryta-jan22

Stufato – mustig vildsvinsgryta. Timme efter timme pustar den småputtrande rätten förföriska dofter. Italien kallar! Välkommen in i köket!

Stufato är köttgrytan med en stor del vegetabiliska inslag. I grunden en sofritto, en fintärnad blandning av lök, vitlök, morot och stjälkselleri. Den ska fräsas oändligt varsamt och länge. Smakerna koncentreras och utvecklas utan att ta färg. Låter lite överkurs, och det kan nog tänkas, men prova och avgör själv.

Tomater sätter smak och bönorna bidrar med trevlig struktur och känsla av trivsam mättnad. Inga konstigheter, eller hur. Det enda som kanske förvånar är vildsvinsköttet. Den som känner sig tveksam bör höja blicken mot Italien och Toscana. Där tvekar ingen. Det fina köttet är vardag. Precis som det borde vara här.

Köttätare har fått ett ansvar. Det finns alternativ som hamnar högt på bra-val-listan. Och allra bäst är viltkött som jag på eget bevåg toppar med vildsvinskött. Bland annat för att de är så många och ställer till det i jordbruket. Men främst för att köttet är alldeles fantastiskt gott.

Det börjar ske en förändring. Vildsvinsköttet syns allt oftare i vanliga affärer. Spana, fråga, laga och ät.

Vill du veta mer så kika på sajten svensktvildsvinskott.se. De sprider kunskap om köttet, var det kan köpas och hur det bäst tas om hand. Dessutom delar delar de många enkla, bra recept. Och här kommer ett av mina.

Stufato – mustig vildsvinsgryta

6 personer

  • 1 kg bog eller karré från vildsvin
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ tsk socker
  • 2 burkar tomater, jag föreslår 1 passerad och en körsbärs
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 matsked paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 – 2 burkar naturella, vita bönor
  1. Putsa köttet och skär det i bitar. Rengör noga kniv och skärbräda. Tvätta händerna.
  2. Finhacka lök och vitlök. Skär morot och selleri i små tärningar. Hetta upp olja i en gryta och svetta grönsakerna försiktigt i 10 minuter. Klicka i tomatpuré som får fräsa några minuter innan socker, tomater, vin, vinäger och fond hälls i.
  3. Rör i paprikapulver, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra 2 – 3 timmar. Prova om köttet är riktigt mört. Om inte fortsätt att sjuda tills det är klart.
  4. Smaka av med salt och peppar. Rör ner bönorna i grytan och låt stå tills de är varma.
  5. Servera med pasta och riven, färsk parmesanost. Eller låt grytan sällskapa med  skivor surdegsbröd.

Nyfiken på fler vildsvinsrecept kan kika på inlägget med färsbiffar här. Mer vildsvinskött i grytorna säger jag! Allt gott! Hälsar Kat : )

Laxcurry - en nostalgitripp
Älskade hummus