Tid för räkfrossa

25 februari, 2022
Kategori:
skogtillbord-räkfrossa22-feb22

Tid för räkfrossa – kalla vatten betyder riktigt fina räkor. Här bjuds fräsch räksallad, räkpasta och krämig Indienne. Välkommen in i köket!

Favoriter i repris. För att man glömmer och för att det är så attans praktiskt att ha flera recept på samma ingrediens samlade på ett ställe. Valmöjligheter helt enkelt. Du hittar fina räkor i fiskdisken, men till vad? Här har du alternativ.

Men först lite räkfakta. Räktider vadå? De fiskas hela året, men räkor som simmat i riktigt kalla vatten är de allra bästa. Och det här är mat för goda samveten. Svenskt räkfiske är miljömärkt och certifierat med MSC.

Bra att veta är att 60 procent av vikten för hela räkor försvinner när de skalas. 1 kg räkor ger alltså 400 g fina räkstjärtar att kalasa på.

Först ut bland mina förslag är salladen, den asieninspirerade med doft av lime, vitlök, soja, chili, vitlök och koriander. Fräscht och lättsamt med mycket grönsaker. För recept kika på inlägget här.

Ett helt annat manér har 80-talsfavoriten Räkor indienne. En krämig gryta med mycket smak. Perfekt att servera i en skål med ris. För soffhörnan och något feelgood att streama. Såsen är …underbar! Oemotståndlig! Och ni vet väl att räkor i varma rätter måste behandlas med särskild varsamhet. Tips och receptet hittar du i det här inlägget.

Till sist blir det det räkpasta. Tomater, vitlök och chili. Ni känner stilen. Lite italienskt. Och ja, något alla gillar. Länken här skickar dig till receptet.

Men ibland, eller kanske oftast blir mycket enkelt. Räkor i mängd, gott bröd, citron, tabasco och aioli att doppa i. Stora servetter ingår i konceptet. Allt gott! Kat : )

Semlor för hemmafixare
Ärtsoppa - husmanskostens husman