Semlor för hemmafixare

28 februari, 2022
Kategori:
skogtillbord-semlor-feb 2022

Semlor för er som tar det på allvar. Som vill känna doften av nybakade vetebullar och kardemumma. Ni som anar att egen mandelmassa är ljuvligt. Och enkelt. Välkommen in i köket!

Den som kan baka släta vetebullar har redan erövrat semlans mest krävande uppgift. Resten är busenkelt. Jag vill ha en elastisk och mogen vetedeg. Den behöver lite tid och allra bäst blir baket med en fördeg, eller raskdeg som det också kallas.

Min får jäsa riktigt länge. En hel natt i kyl så att smaken utvecklas när jästen jobbar på under lite längre tid. Det här betyder alltså att baket inför semmeldagen startar redan idag. Kika gärna på receptet i inlägget här, men Stopp! Det finns en viktig skillnad.

Gör som det står i inlägget fram till att degen jäst en andra gång. Sedan formar du släta bullar som får jäsa i rumstemperatur ungefär en timma täckta på plåt. Degen räcker till 20 stycken stora semlor eller 40 små. Grädda sedan i 225 grader 8 – 10 min beroende på storlek.

Avsluta baket med att pensla de heta bullarna med sockerlag. Koka upp 1 dl socker tillsammans med lika mycket vatten. Färdigt. Ja, svårare är det inte.

Recept på mandelmassa hittar du i inlägget här. Så otroligt mycket godare. Du kan dessutom avgöra konsistensen genom att späda med vätska, vatten, mjölk eller grädde. Lite i taget så att den inte blir för lös.

Jag bryr mig inte om att gröpa hål i bullarna utan brer mandelmassan tjockt över undre bullhalvan innan grädden spritsas på. Bästa tipset för perfekt vispad grädde är att göra det kallt. Jag lägger bunken en stund i frysen och använder riktigt kyld grädde.

Och en sak till, vispa inte för länge. Den ska forma sig och bilda toppar när du lyfter vispen, men jag skulle säga att du ska ta den lite tidigare än du brukar. Mer om gräddvispning hittar du i inlägget här.

Alltihop avslutas med att locket läggs på och florsocker snöas över alltihop. Allt gott! Hälsar Kat : )

Energibollar och blåbärssoppa
Tid för räkfrossa