Energibollar och blåbärssoppa

2 mars, 2022
skogtillbord-energibollar-blåbärssoppa-mars22

Energibollar och blåbärssoppa – lika bra till sportlov som till vasalopp. Enkelt och blixtsnabbt fixat. Välkommen in i köket!

Energi är precis vad som behövs dessa dagar. I väntan på ljuset, både det världsliga och den återvändande solens. Mitt i allt ska munnar födas och skidor åkas.

Jag gör en snabb insats med varm blåbärssoppa och bollar fyllda med dadlar, nötsmör, kakao och havregryn.

Frågan är om inte egen blåbärssoppa är snabbare än den på pulver? Smakar definitivt bättre och det finns en särskild tillfredsställelse i rätter som innehåller 3 ingredienser. Blåbär, socker och vatten, det är det hela. Jag ska inte orda om pulversoppans ingredienslista eller sockermängden, men det är skillnad.

Soppan kan ätas varm i kopp som den är, men vill du lite mer så passar en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass perfekt.

De små bollarna är verkligen fyllda med energi för en heldag i friluft. Sötman kommer från dadlar som ger en fin kolaton.  Som fett har jag valt jordnötssmör för att det tillsammans med kakao är oslagbart gott. Och till sist har vi havregrynen som jag mixar till fina smulor innan resten av ingredienserna åker i.

Jag rullade bollarna i grovt krossat, honungsrostat bovete. Vill du ha recept och tips på hur du kan använda det på fler sätt så klicka här. Annars funkar honungsrostade, hackade nötter precislika bra. Eller kokos om du gillar det.

Och såhär går det till

Energibollar och blåbärssoppa

Energibollar

12 – 20 bollar, du väljer storlek

 • 2 ½ dl havregryn
 • 10 färska dadlar
 • 3/4 – 1 dl jordnötssmör
 • ½ dl kakao
 • 1 nypa salt
 • eventuellt 1 msk vatten
 1. Mixa havregrynen till fina smulor i en matberedare. Kärna ur dadlarna och lägg ner dem.
 2. Tillsätt den mindre mängden jordnötssmör, kakao och salt. Kör igång beredaren och tillsätt resten av jordnötssmöret om smeten inte går ihop. Skulle den ändå vara smulig tillsätter du en aning vatten.
 3. Rulla bollar av smeten och rulla dem sedan exempelvis i honungsrostade hackade nötter eller kokos.

Blåbärssoppa

 • 250 g blåbär
 • 2 msk socker
 • 2 ½ dl vatten
 1. Lägg blåbär socker och vatten i en kastrull. Värm upp och mixa sedan med stavmixer eller i blender. Färdigt : )
 2. Servera gärna varm eventuellt med vispad grädde eller glass.

Nu andas vi djupt, ber om fred och stakar ut i backarna väl lastade med välsmakande energikickar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Soffritto - basen som sätter smak
Semlor för hemmafixare