Blåbärstry – Juniskörd och frukostfavorit

1 juli, 2021
skogtillbord-blåbärstry-juni21

Blåbärstry – ett underbart trädgårdsbär känt av alldeles för få. Blådaggigt, saftigt och sötsyrligt. Välkommen ut på lotten!

I år skördar jag mängder. Det har tagit ett par år för buskarna att växa till och leverera riktigt stora bär. Själva buskarna är nu meterhöga, men växer sig nog ännu större under sommaren.

Det här är en växt som inte har något med blåbär att göra annat än likheten i färg. Smaken är sötsyrlig och mycket god. Det finns ett stort antal namnsorter och smaken skiljer sig mellan varianterna som drar mer eller mindre åt det söta eller det syrliga hållet.

Skördetiden kan variera mellan olika sorter, men de första blir klara före jordgubbarna i juni. Det behövs minst ett par buskar av olika sort vid sidan av varandra för riktigt stor skörd.  De korspollinerar sig och det är därför viktigt att det är varianter som blommar samtidigt.

Om odlingen kan man kort säga att de är mycket härdiga och klarar sig långt upp i landet. De har inga stora eller särskilda krav på jordmån. De växer snabbt och behöver ingen speciell beskärning. De blommar tidigt till glädje för våryra humlor och blommorna klarar flera minusgrader.

De är dessutom friska och mycket enkla att sticklingsföröka. Enklare kan man helt enkelt inte hitta.

Till detta kan man lägga epitetet superbär tack vare mycket höga halter av antioxidanter. 10 procent högre än de värden som följer med blåbär, tranbär och svarta vinbär.

Och framförallt är de verkligen mycket goda. Jag äter dem helst färska, men vet att det blir god sylt och fantastiska pajer.

Prova gärna min frukostvariant där bären serveras ihop med yoghurt och riktigt knaprigt, honungsrostat bovete. Och missa inte att det ska startas i tid, eftersom bovetet ska ligga i blöt minst en timma.

Blåbärstry med honungsrostat bovete

4 pers

 • 3 dl helt bovete
 • ½ dl honung
 • ½ dl rapsolja
 • ½ tsk grovt krossad kardemumma
 • ½ tsk kanel
 • en nypa salt

Till servering

 • rysk yoghurt
 • färska bär av blåbärstry
 • honung

Gör såhär

 1. Lägg bovetet i en skål. Koka upp en kastrull med vatten och häll över grynen. Rör om och låt stå 10 minuter. Då frigörs ett ämne som annars kan göra bovetet beskt. Sila bort vattnet och skölj. Häll på nytt kallt vatten och låt stå i en timma.
 2. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bovetet och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Torka till i ugnen 10 – 15 minuter.
 3. Ta ut plåten och ringla över olja, honung och kryddor. Rör om noga och ställ in igen tills bovetet fått fin färg och doften av varma kryddor sprider sig, cirka 30 minuter. Kika till då och då så att det inte bränner.
 4. Ta ut och låt svalna. Servera i skålar tillsammans med tjock yoghurt, honung och bär av blåbärstry.

Vill du servera en liknande uppsättning till dessert så kan den knapriga toppingen vara ännu lite sötare. Testa gärna varianten med mandelcrunch som finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Dillstuvad färskpotatis och lite till
Frasigt stekt strömming - sommarhusman