Dillstuvad färskpotatis och lite till

5 juli, 2021

Dillstuvad färskpotatis är bara delvis sant, men rubriken blev för lång. Dill-, ost-, citron- och svartpepparstuvad. Ja, ni hör ju själva. Välkommen in i köket!

Det finns smaker som är som klippta och skurna för varandra. Jag utgick från färskpotatis, som för övrigt lämnat det lite smaklösa första primörstadiet. Det aningen vattniga är borta. Potatisen är tät i strukturen, krämig med ljuvliga smaker.

Passar inte för lagring utan äts färsk, men nu med stor personlighet. Sommaren är verkligen smakmässigt här.

Nå, det var med den där gudomliga potatisen som jag började för att sedan addera både grädde och crème fraiche. Dill förstås och så tillkom en näve riven prästost för den där mustiga sältan. Men då saknades det syra och så fick citronen en plats. Av ren nyfikenhet lade jag till en generös dos svartpeppar för att matcha citronsyran och ah, där satt den.

Det blev verkligen så gott. Nu har vi upprepat proceduren ett par dagar, först till rökt lax och nu senast till stekt korv. Första tomatskörden fick följa med och små minigurkor från växthuset. Alldeles särskilt gott utomhus. Sommar på ett fat jag lovar.

Dillstuvad färskpotatis och lite till

4 personer

  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ – 1 citron, saften
  • 1 dl riven ost, präst eller västerbottens
  • svartpeppar efter egen smak, men den ska märkas
  • 1 knippa dill

Gör såhär

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skrubba eller skrapa potatisen. Lägg ner i det kokande vattnet. Locket på. Koka mjuk och häll upp i durkslag.
  2. Vispa ner grädde och crème fraiche i kastrullen. Smaka av med citronsaft och var inte rädd för syran som kommer dämpas av osten. Småputtra någon minut.
  3. Rör i ost och svartpeppar. Gärna generöst, men pepparhettan får inte ta över. Hacka dillen och rör i den. Vänd till sist ner potatisen.

Men, det här är väl ingen stuvning? Det saknas ju redning. Stämmer bra, men när citronsaften rörs ner i grädden så tjocknar såsen. En sorts redningseffekt utan mjöl.

Vill du prova färskpotatis stompad så finns ett recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lindblomste - nu, som då, som sen
Blåbärstry - Juniskörd och frukostfavorit