Räkor indienne – Hej, hej 80-talet

18 januari, 2020
Kategori:
skogtillbord-räkor-indienne-jan20

Räkans tid är inne. Nu är de som allra bäst. Jag frossar och köper hem påse efter påse. Serveras helst med citron, majonnäs och tabasco, men så blev vi nostalgiska. Räkor Indienne! Minns ni? Grädde, curry, vitlök och 80-tal. Välkommen in i köket!

Tiden går och det som var självklart fredagsmys då är försvunnet och ersatt. Var tog det vägen?

Mat är en sådan minnestrigger. Det man åt som barn, tonåring och ung vuxen sitter som berget i hippocampus. Indienne finns lagrad och trots att jag inte skänkt den en tanke på årtionden så vet jag exakt och kan nästan känna doften när rätten kommer upp som samtalsämne.

För mig är det här en krogrätt som gick under namnet ”Scampi Indienne” eller ”Förälskade räkor” som inte är exakt samma, men snarlik.

Då lagades dem på scampi, odlade jätteräkor, men idag vet vi bättre. Det finns många skäl att välja andra skaldjur. Värdefull natur förstörs runt räkodlingarna och konsekvenserna är förödande. Naturskyddsföreningen har höjt näven och vill du veta mer så kika vid länken här.

Men varför ens fundera på scampi när vi har så fin vild, nordisk råvara? Vi befinner oss i den optimala räktiden och visst kan den här rätten göras på färska, men frysta fungerar lika bra. Jag köper i så fall alltid lösfrysta med skal. Pilligt att skala, men godare.

Viktigt är också att räkor är superkänsliga för värme. De ska läggas i precis på slutet av tillagning och bara bli varma inte en sekund till för då blir de sega.

Till verket! Nu blir det räkor på 80-talsmanér.

Räkor Indienne

4 – 5 personer

  • 400 g skalade räkor (1 kg med skal)
  • 1 liten purjolök
  • 2 röda paprikor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 – 1 ½ msk curry
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk tomater, gärna körsbärstomater
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • ett par stjälkar persilja
  • (1 msk koncentrerad hummerfond)
  • (chili, finhackad)

Gör såhär

  1. Tina eventuellt och skala räkorna. Skär purjon mitt itu på längden. Skölj noga och strimla. Halvera paprikorna, ta bort kärnhus och strimla eller tärna. Finhacka vitlöken.
  2. Stek lök och paprika några minuter i olja. Rör i curry och låt fräsa med en kort stund innan du klickar i tomatpurén.
  3. Häll på tomater och grädde. Låt koka ihop några minuter. Jag gick ifrån det vanligaste receptet och la till lite hummerfond och finhackad chili, men det kan uteslutas.
  4. Smaka av med lite salt, inte för mycket eftersom räkorna tillför sälta. Lägg i räkorna rör om och lägg upp direkt. Toppa med finhackad persilja och servera med kokt ris.

Riktigt kul att göra en tidsresa vid middagsbordet. Gott absolut och så mycket 80-tal. Vill du fortsätta på räktemat och ta det in i nutid så tycker jag att du ska testa den här varianten med vitlöksfrästa räkor och saffransaioli. Allt gott hälsar Kat : )

Nordisk vintersallad - oxveckornas tröst
Böncaponata - Vegogryta med italienska smaker