Fiskburgare deluxe

11 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-fiskburgare-mars22

Fiskburgare deluxe – det bästa av två världar. Riktigt god fisk och burgare i perfekt symbios. Välkommen in i köket!

Fisk är inte svårt. Och som alltid är det skönt att veta exakt vad maten innehåller. Med några få ingredienser har du den perfekt frasigt gyllenbrynta burgaren. Inga konstigheter bra käk, enkelt fixat.

Ibland är det kul att ta tid. Hur stor är insatsen för den som vill göra mat från grunden? Med en matberedare kan du räkna med cirka tio min från att ingredienserna läggs i maskinen tills burgarna fräser i pannan. Och inga moment är svåra.

Till burgare gillar jag att blanda fisksorter. Hälften lax och hälften kolja eller torsk. Och fiskar du själv kan du blanda lite som du vill. Resten av ingredienslistan är föredömligt kort: ägg, grädde, salt och formbröd.

skogtillbord-fiskburgare-mars22
Fiskburgare deluxe kan göras med färdigköpta tillbehör, men vill du lägga lite extra tid för smak och känsla så är egen majonnäs, hempicklad lök och nygräddade burgarbröd väl investerade minuter. Länkar till recept hittar du nedan.

Känner du för att gå all in behöver du ytterligare 30 sekunder för att göra egen majonnäs, en kvart för att pickla rödlök och egna burgarbröd…nå, det tar en stund, men är kul och så värt smakmässigt. Klyftpotatis är enklare än pommes och minst lika gott. Skär potatis i klyftor, sätt ugnen på 225 grader. Vänd potatisen i olja och lite salt. Sätt in i ugnen tills de fått fin färg cirka 25 minuter. Se där, en hel burgarmeny att bjuda på.

Ett helgprojekt och något att göra gemensamt med familj eller gäster. Men nu till fiskburgarna.

Fiskburgare deluxe

4 personer

 • 600 g fiskfilé, blanda gärna magra och fetare sorter
 • 1 tsk salt
 • 1 ägg
 • 1 ½ dl grädde

Panering

 • 3 skivor vitt formbröd

Tillbehör

 • 4 burgarbröd
 • majonnäs
 • fint skuren, krispig sallat
 • gurka i tunna skivor
 • picklad rödlök
 • eventuellt klyftpotatis
 1. Skär fisken i bitar. Salta och låt stå 15 minuter. Lägg fisken tillsammans med ägg och grädde i beredaren och kör till färs. Det gör ingenting om mindre hela bitar finns kvar.
 2. Mixa brödet till riktigt fina smulor. Forma burgare och vänd dem i ströbrödet. Det ska bara täcka inte bilda tjocka lager.
 3. Stek vackert gyllenbruna i rapsolja. Pannan ska inte vara för het. Medelvärme eller lite mer räcker. Vänd burgarna ett par gånger.
 4. Bred ett generöst lager majonnäs på undre delen av brödet, sallat ovanpå innan burgaren hamnar på plats. Sedan gurka och picklad lök. Till sist ytterligare majonnäs på övre brödhalvan innan den läggs på toppen.
 5. Servera eventuellt klyftpotatis vid sidan. Dessutom extra majjo med en gnutta vitlök om du gillar det.

Vill du kika på en hamburgare med kött så kan du klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Okonomiyaki - Japansk kålpannkaka
Kålpudding - tröstande, trygg husman