Älggryta – Höstens mustigaste!

17 oktober, 2020
skogtillbord-viltgryta-sept20

Det blir älggryta till middag. Mustiga dofter sprids när koket sjuder i timmar. Smältande mört kött med kraftfulla smaker på en bädd av gräddig potatispuré. Välkommen in i köket!

Har ni hört en jämthund skälla älg? Ihållande, om och om och om igen, i en jämn monoton takt. Älgarna stannar där de är utan stress eftersom hunden håller lagom stort avstånd. Ibland kommer det ett utfall där älgen tar några snabba steg mot hunden som springer undan, men strax närmar sig igen. Älgarna verkar i det närmaste oberörda, möjligen lite irriterade över sällskapet, men inte alls skärrade .

I skydd av skallet kan jägaren omärkt smyga sig fram och jakten är över. Och häromdagen var det vår ugna jämttik Lita som för första gången gjorde jobbet med perfektion. Vilken lycka!

Både bra hundarbete och en fin älgkalv är glädjespridare och jag ser fram mot att ta hand om riktigt, riktigt fint kött. För väl omhändertaget viltkött är ett bra val om man alls ska äta kött.

Den som intresserar sig för kötthantering och vad som är bra och mindre bra alternativ kan kika på WWFs köttguide. Där klassas kött efter ett antal olika kriterier som har både med miljöpåverkan och djurens välmående att göra. Viltkött får godkänt och grönt ljus i alla delar.

Först ett medvetet val av köttslag sedan kunskap om hur det bäst tillagas. Vilken del passar till vad? Till älggryta är mitt säkra tips framdelskött. Bog eller högrev är klockrena grytbitar.

Det här är bitar som inte passar för att snabbt stekas i panna. De kommer att bli hårda och sega. Nej, här behövs timmar i fuktigt småputtrande för att den sega bindväven ska brytas mer och bilda mjuk gelatin. Det sega blir liksom förutsättningen för att köttet ska bli supermört.

Älggryta – höstens mustigaste

4 personer

  • 800 g bog, högrev av älg
  • 1 – 2 gula lökar, finhackad
  • 1 stor morot, tärnad
  • ½ rot- eller blekselleri, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • ¾ tsk timjan
  • 4 enbär, krossade
  • 1 dl madeira- eller portvin
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl viltfond
  • 2 dl grädde
  • 1 msk gelé, vinbär eller rönnbär
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • stekta kantareller

Gör såhär

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar. Salta och bryn bitarna i panna. Ställ åt sidan.
  2. Lägg lök, morot och rotselleri i en gryta och stek i 10 min på låg värme utan att de tar färg. Låt vitlök, timjan och enbär fräsa med de sista minuterna.
  3. Häll på vin, tillsammans med fond och lägg köttet i grytan. Puttra på låg värme under lock i 2 timmar eller tills köttet är mört.
  4. Häll på grädde och koka ihop grytan till en bra konsistens utan lock. Smaka av med gelé, salt och svartpeppar.
  5. Servera eventuellt på en bädd av potatispuré och toppa med stekta kantareller. Honungsrostade morötter passar bra till.

Vill du ha recept på ett galet gott mjukt och gräddigt potatismos så har du ett vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Äppelpajsgranola - välgörande höstgott
Lax Stroganoff - god mat med frågetecken