Äppelpajsgranola – välgörande höstgott

19 oktober, 2020
Kategori:
skogtillbord-äppelpajsgranola-okt20

Äppelpajsgranola – låter inte det underbart!? Låt mig förtydliga: Kaneldoftande, äppelfrisk, honungssöt och trivsamt frö- och nötknaprig. Välkommen in i köket!

Jag gillar en bra granola, så enkelt att skeda över en skål yoghurt och vips bästa mellanmålet. Och när man gör den själv…så extra fint att veta vad som döljer sig där bland allt det knapriga. Inte dumt heller att sätta smakerna efter egna preferenser. Äppelpajsgranola har lånat smak från höstens favoritpaj och jag lovar att köket doftade bak i timmar.

Man skulle kunna tro att det är svårt, men inget kan vara enklare. Så tillåtande. Det går alldeles utmärkt att ändra i receptet efter vad som finns i skafferiet. Plocka bort eller lägg till. Byt nötter mot frön eller tvärtom. Har du inte linfrö men sesam, byt. Ta rapsolja istället för kokosolja. Dubbla mängden honung. Uteslut kardemumma om du inte gillar det och så vidare. Du bestämmer.

Den enda regeln är att hålla aningen koll på mängden havregryn i förhållande till övriga ingredienser. Jag körde på 6 dl havregryn till 8 dl blandade frön och nötter.

Jag ville sätta rejäl äppelsmak på min granola och blandade alltihop med ett par dl äppelmos. Efter 3 timmar i ugn hade moset givit granolan både frisk äppelsmak och crunch.

Äppelpajsgranola

2 litersburk

  • 2 stora äpplen
  • 1 – 2 msk honung
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • (Känns det överkurs att koka eget mos så funkar 2 – 3 dl färdigköpt)
  • 2 dl helt bovete
  • 6 dl havregryn
  • 2 dl grovt hackade nötter, mandel och valnötter
  • 1 dl pumpafrö
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl linfrö
  • 1 ½ tsk kanel
  • ¾ tsk krossade kardemummafrön
  • en nypa salt
  • 1 msk kokosfett
  • (Eventuellt 10 ringar torkat äpple)

Gör såhär

  1. Kärna ur äpplena och skär i bitar, låt skalet vara kvar. Lägg i en kastrull tillsammans med honung och vanilj. Koka sönder på relativt låg värma. Mixa till ett slätt mos.
  2. Lägg det hela bovetet i blöt en stund. häll av och skölj.
  3. Mät upp de torra ingredienserna i en skål. Nyp i kokosfettet och blanda i bovetet. Rör ner äppelmoset.
  4. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bakplåtspapper på en eller två plåtar. Fördela granolan över plåtarna och sätt in i ugnen. Öppna luckan ibland för att röra om och släppa ut fukt.
  5. Efter cirka 3 timmar är granolan klar. Håll koll på slutet så att den inte bränns. Stäng av ugnen och låt den svala där.
  6. Hacka eventuellt ringar av torkat äpple och blanda i innan granolan hälls upp på burk.

Vill du fortsätta på temat äppelpaj så kan jag varmt rekommendera den här äppelmazarinkakan. Underbart god! Allt gott! Hälsar Kat : )

Karljohanssvamp - stekt till perfektion
Älggryta - Höstens mustigaste!