Asiatisk fiskfärs – småfisken möter världen
I min närhet finns ett par alldeles för ivriga fiskare. Det som hugger på betet följer med hem. Rätt ofta småfisk. Men av de bästa sorterna. Gös och abborre, två av mina favoriter. När filéerna är ynkligt små gör jag färs. Och idag kör vi asiatiskt tema. Sojasalt, limesyrligt, chilihett och riktigt gott!
Jag är inte helt att lita på. När jag påstår asiatiskt är det en sanning med modifikation. Snarare asiatiska smaker. Sådana som jag tänker mig asiatiska. Ursprungligt och äkta vete katten. Men gott blir det.
Jag tillhör den lilla, unika gruppen av landets invånare som aldrig varit i asien. Och törs man säga det…på min önskelista står ett besök långt ifrån överst. Det är så mycket jag vill närmare, vardagsnära, och just nu är kolonilotten prio ett. Hur låter det? Att välja lotten före en långresa?
Tur då att Asien kommer till mig. Två glada thailändska systrar har flyttat in och odlar lotten bredvid min. Vi byter flitigt fröer, leenden och tips. Tänker att de ska få bli mina experter och idag delar jag ett av deras råd om thailändska smaker.
Dill, visst tror man att det är nordiskt på något vis men det är en ört som finns i många asiatiska rätter. Så dillen får följa med. De tipsar också om gräslök. Själva använder de mest salladslök, men nu tidigt på säsongen blir gräslök en fin ersättning.
Färsk koriander är flitigt använd förstås och mynta är ett annat tips. Jag går all in och kör på alla sorterna. Några i biffarna och andra i salladen som serveras till.
Fiskfärs låter avancerat, men är det enklaste man kan tänka. Några sekunder i en matberedare och det är klart. Ben vill vi undvika och enklast är att filéea och byxa fisken. Den som vill veta mer om hur det går till kan klicka på den blå länken här.
Och självklart kan man använda annan fisk än egenfångad småfisk. Jag har gjort varianter på alla möjliga fiskar. Torsk, kolja, gädda, lax och öring. Och den som vill kan blanda. Det här är ett tillåtande recept.
Till biffarna blir det en sallad och dessutom en sojabaserad sås att dippa biffarna i. Lätt att göra, lätt att äta och riktigt gott!
Men mina vänner tänk på att det här är en liten rätt, ingenting efter en heldags skogsarbete precis. Då blir det mer som en lagom förrätt.
Asiatisk fiskfärs 4 pers
- 600 g benfri fiskfilé, abborre, gös eller annan fisk
- 1 msk fisksås
- ½ msk soja
- 1 ägg
- ½ färsk chilifrukt, typ spansk peppar
- några kvistar färsk koriander
- ½ knippa gräslök
Dipsås
- 3 msk soja
- 2 msk fisksås
- 1 lime saft (Riv skalet till salladen)
- ½ chilifrukt
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 cm färsk ingefära
Sallad
- 1 stor Morot
- 1 knippa Rädisor
- ½ gurka
- grönsallat, motsvarande 1 huvud
- några kvistar dill
- några kvistar färsk koriander
- ½ knippa gräslök
- rivet limeskal
- (ev några finstrimlade blad mynta)
Gör såhär
- Lägg fisken i en matberedare, tillsammans med fisksås, soja och ägg. Kör till färs, det tar bara några få sekunder.
- Halvera chilin och skär bort mellanväggarna med kärnorna. Finhacka hela och smaka ytterst lite. Ungefär hälften ska i färsen. Hur mycket exakt beror på styrkan. Skär koriander och gräslök fint. Blanda chili och lök i färsen.
- Forma biffar. Jag tycker att 12 stycken blir lagom på den här satsen. Stek gyllenbruna i neutral olja.
- Till dipsåsen blandar du soja och fisksås. Tvätta och riv skalet av limen. Det ska användas i salladen senare. Halvera och pressa limesaften i såsen. Lägg i resten av chilin du finhackade. Men var noga med att smaka. Det ska vara hett men inte oätligt.
- Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Lägg i rör om och ställ åt sidan.
- Till salladen börjar du med att skala moroten. Skär den sedan i ytterst tunna skivor på längden. Strimla skivorna fint. Skiva rädisorna tunt. Halvera och skär gurkan i sneda skivor. Plocka bladen av dill och koriander. Finskär gräslöken. Blanda allt också det rivna skalet från limen. har du tillgång till mynta kan du lägga till några finstrimlade blad av den. Häll ev. på ett par droppar neutral olja innan du blandar.
- Servera allt tillsammans. Såsen kan användas för att dippa biffarna i eller så kan du skeda den över både fisk och sallat.
Hur många av er är det som ätit fiskfärs på plats i Thailand? Vad säger ni går det att återskapa smaker på hemmaplan eller måste man känna monsunvinden och höra Andamanska havet brusa för att det ska bli riktigt som det ska vara?
0 kommentarer