Chilifärs, en allt-i ett-gryta

20 januari, 2016
Kategori:

Ännu en djupdykning i allas vår kärlek till färsrätter. Idag blir det en snabb, enkel chili på viltfärs. Het och uppmuntrande. En vinterrätt för frusna själar, fingrar och tår. Vi gillar ju färs. Råvaran som ständigt toppar undersökningar om populära livsmedel.

Men visst blir det lätt samma, samma. Man kör på det gamla vanliga receptet, det som sitter i fingrarna. Ikväll byter vi härhemma och testar en chilihet soppgryta. En allt-i-ett-rätt som inte kräver mer än lite tjock yoghurt och en rejäl bit gott bröd som sällskap.

Har du en middagsgäst som är känslig för chilihetta så hoppa över den och ställ fram en burk chilipasta som den djärva kan klicka i tallriken efter eget behag.

Snabblagad chilifärs  (4 pers)

  • 600- 800 g älgfärs, eller annan färs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprikor, gul
  • 1 liten squash
  • 1 chilifrukt
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • ½ msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk socker
  • 1 burk små vita bönor
  • salt
  • grekisk yoghurt att servera till

Gör såhär

  1. Ansa och hacka lök, vitlök. Skär paprika och squash i bitar. Finhacka chilin. Chilifrukterna kan vara mycket olika starka så smaka ytterst lite för att avgöra hur mycket som ska med i grytan. Fräs alltihop i olja.
  2. Lägg i köttfärsen och bryn den. Häll på tomater, tomatpuré, fonden och kryddor. Låt det småputtra femton minuter innan du häller i de sköljda bönorna och smakar av med salt.
  3. Till detta en klick tjock, grekisk eller turkisk yoghurt och ett gott bröd att bryta bitar av och doppa i soppgrytan.

 

Är du sugen på att testa fler nya färsrecept så är den här viltfärspizzan ett hett tips, eller varför inte prova älgfärsbiffar med citrontwist. Här finns också en lasagneinspirerad paj. Tillhör du dem som mal din egen färs så kan du läsa här om hur det ska gå till och om 134 milj skäl att verkligen följa råden.

Lax bortom alla gränser
Lär känna din grytbit