En rödbetsknippa blir plockmiddag

27 juni, 2016
rödbetor

För mig är sommar smårätternas tid. För att det är så gott. För att man kanske inte är jättehungrig utan mer sugen. Och för att det passar sommarens ingredienser. Jag strosar runt på lotten och plockar lite här och lite där. Kommer hem, lägger upp allt på min bänk och gör en plan. En plockmatsplan. Idag har vi en rödbetshappening!

En rödbetsknippa kan verkligen ta sig olika former. Jag brukar göra tre olika rätter på en knippa. Olika från gång till gång . Till serveras alltid rätt tjocka skivor ugnsrostat bröd,  levain med bara lite olja och salt. Och så något sorts sovel i liten mängd.

Det kan vara någon form av ägg. Bara hårdkokta eller kanske som en omelett. Det skulle kunna vara några tunna skivor av den rökta rådjursbogen jag har i kylen eller något helt vegetariskt som en bönröra. Hummus kanske.

rödbetor ggr 3, galleri
En knippa rödbetor blir en hel plockmiddag med tre helt olika rätter. Men äta blast? Absolut! Egenodlat har du ju besprutningskoll på, men anonymt köpt ska sköljas noga.

Ja, ni fattar principen. Det är plock och rätt laidback som gäller. Och vad gör man då med sina rödbetor. Just idag får ser rödbetsmenyn ut såhär:

  • Tunnskivad rödbeta med chevre, honungsrippel, citronolja och rosmarin

  • Krämig rödbetsröra med yoghurt, vitlök och gröna lökringar

  • Vitlöksfräst rödbetsblast med citronstänk

Avancerat? Inte ett dugg. Lätt som en plätt och dessutom snabblagat.

Och såhär går det till att förvandla en knippa rödbetor till en plockmeny. Grunden för rätterna är gemensam så vi kör den först.

De här recepten är lite höftade när det kommer till mängder. Men jag tänker mig att ungefär 6-8 mellanstora rödbetor räcker till fyra personer. Mer eller mindre beroende på vilka som sitter vid bordet. En rödbetsälskande styrkelyftare eller mormor 87.

Tvätta rödbetorna noga, blasten också. Skär av blasten som ska sparas. Koka betorna varsamt. Alldeles färska rödbetor blir snabbt klara. Håll koll. Häll av vattnet och låt de svalna.

Framför dig ligger nu ett antal ljumma kokta rödbetor och en bunt krispig grön blast. Till verket:

Tunnskivad rödbeta med chevre

  • 3-4 kokta rödbetor
  • 1-2 skivor fransk getost typ chevre
  • god olja, jag kör med en citrondoftande kallpressad citronolja
  • 1 sked honung
  • färsk rosmarin, en kvist

Krämig rödbetsröra

  • 3-4 kokta rödbetor
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 2 dl tjock yoghurt
  • ½ tsk salt
  • ringar av lökblast eller gräslök

Vitlöksfräst rödbetsblast

  • rödbetsblast, krispigt färska blad
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ citron i bitar

Gör såhär

  1. Gör en rätt i taget. Vi startar från toppen med att skala och skiva rödbetona tunt. Lägg upp på fat och bryt osten över. Är den alltför krämig är det enklare att skära bitar.
  2. Ringla lite god olja över. Gör samma sak med honungen som kan värmas lite först om den är trögflytande. Finhacka rosmarin som strös över fatet.
  3. Till rätt två. Riv rödbetorna på rivjärnets grova sida. Riv vitlöken fint. Blanda allt riv med yoghurt och salt. Strö över tunna ringar av lökblast eller gräslök. Lägg upp i skål.
  4. Och så var det blasten. Strimla rödbetsbladen. Lättast är att stapla dem i en hög för att sedan skära. Finhacka vitlöken.
  5. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Eventuellt klickar du i lite smör. Fräs blad och vitlök hastigt salta lätt och lägg upp på ett fat tillsammans med små citronklyftor som var och en kan pressa över sin portion efter behag.

 

Är det något du undrar över så fråga gärna i en kommentar. Eller ta chansen att dela egna idéer eller tips om rödbetor eller annat matigt. Må solen lysa över er alla! Hälsar Kat : )

Rökt fisk och sommarkänsla
Midsommarmatjes - från kris till succé