Midsommarmatjes – från kris till succé

22 juni, 2016
Kategori:
midsommarmatjes

Ett kort inlägg om ett snabbrecept. Ursprunget är ett misstag som följer familjen år från år. Katastrofen som blev succé. Krisen som ledde mot utveckling. En solskenshistoria med midsommar- och silltema. Välkommen in!

Det är bråttom. En hel rad med matkassar står på köksbordet för att plockas ur. Vi räknar, en dryg timme innan gästerna kommer och det är verkligen kort om tid. P och jag delegerar ett tight schema för oss och barnen: ”Du plockar blommor, du ställer fram stolar. Borden bär ni…Vi hinner om alla maxar. ”

Köket är mitt. Jag plockar upp kassar i rasande hastighet, den ena efter den andra och ställer det som hör till samma rätt i små grupper. När allt är uppe ser jag dels att sillgruppen saknar gräddfil, dels att det står en vilsen burk crème fraiche på bordet.

Crème fraiche?? ”Ja, det är ju mycket godare, eller!?”

Det är sånt som händer när man skickar en fjortonårig ickessillätare att handla midsommarmaten. En alldeles för liten burk crème fraiche till mängder av matjes och en ansenlig samling midsommargäster. Noll mobiltäckning och ingen tid att handla mer.

Aningen drabbad av panik blandade jag helt enkelt ihop ingredienserna. Bättre en större skål med någon sorts matjesblandning än en med ensamt simmande sillbitar utan något till.

midsommarmatjes
Matjessill är midsommar. Precis som tillbehören. Det ska vara som det brukar, eller? Här är min midsommarsill som blandas till en krämig variant innan den sätts på bordet. Lite mildare och fantastiskt god. Färskpotatis till förstås och massor med finskuret grönt: dill, gräslök och lökblast. Ni har väl provat att skiva blasten i fina ringar?!

Sillkålen blev stor och jag öste i gräslök och finskuren dill. Rev ner ett par vitlöksklyftor också och smakade av. Mon dieu! Kanongott! Och som sagt sedan dess är det så matjessill serveras härhemma till midsommar. Den unge man som självsvåldigt bytte gräddfil mot crème fraiche har tagit åt sig hela äran och det bjuder jag så gärna på.

Hur mycket som går åt beror på vad som står på bordet i övrigt. Finns det fler sorters sill och lite annat smått och gott så kan man räkna med knappt 50 g per person.

Här har ni det vinnande misstaget i receptform.

Midsommarmatjes (ca 10 pers)

  • 4 burkar matjessill à 200 g (125 g avrunnen sill)
  • 2 knippor gräslök och/eller motsvarande mängd lökblast
  • 2 små knippor dill
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 3 ½ dl crème fraiche

Gör såhär

  1. Häll av sillspadet. Skär gräslöken i tunna ringar. Skär dillen fint. Riv vitlöken och blanda ingredienserna. Vill du ha mer crème fraiche så blanda och kör. Det här är ett tillåtande recept som tål att tänjas på.

Vill du kika på fler recept som passar midsommarfirandet så finns det ett par somriga jordgubbsdesserter i inlägget här. Milda små kalvfärsbiffar som passar fint till olika sillrätter finns om du klickar på den blå länken här. Fler receptförslag och ett antal tips inför större bufféer hittar du här.

Välkommen också att dela dina egna matidéer eller att ställa frågor i en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

En rödbetsknippa blir plockmiddag
Två nyanser av jordgubbar och grädde