En färgrik grönsakspalett för vårkrafter
Tusen gånger har jag sagt det. Vi är mitt i råvarornas istid. Men så grävde jag i förråden och tänkte om. Mer färg och kraft än såhär vet jag inte. Boosta med energi och kicka igång våren. Här kommer en spark i baken av lagrade grödor. Till detta serveras fågelsång, återvändande ljus och späda små snödroppar.
Vi har känt oss lite hängiga härhemma. Snoriga. Trötta. Det har helt enkelt varit lite grådaskigt ett tag. Och jag har klagat. Åh, vad tröttsamt att vänta på de där råvarorna som snart ska spira. Tänk när det börjar, då ska jag…
Men sådär kan man ju inte hålla på. Och jag behövde inte ta mig längre än till de egna förråden för att få en rejäl kick framåt. Skulle gå igenom och rensa ur när jag plötsligt såg. Vilka makalösa färger! Vilken energi! Och här precis framför näsan. Hur kunde jag missa det.
Det finns så mycket för och emot när det kommer till mat, men om det finns någon sanning i pratet om nyttigheten av färgrik mat så tror jag att vi är något på spåret här. Det blev en riktig grönsakspalett och dessutom närodlad. Inte transporterat mer än ett par hundra meter. Till fots.
Nästan allt på fatet är förra årets skörd. Men lite kommer från i år. Vintersallat och mina fönsterodlade ärtskott får vara med. Och en stor näve av förra säsongens skogsskördade lingon.
För att få till lite nyhetskänsla i fatet, rev jag rödkålen istället för att strimla och betorna skivades supertunt med en mandolin.
Trots att mitt fokus här på bloggen handlar om naturskördat så betyder inte det att odlat grönt inte får vara med. Ofta kan man kombinera, som här med en näve lingon och snart med vilda grödor som vi ska grotta ner oss i när den tiden komer. Men tills dess kör vi på närodlat. Kolla gärna in Sara Bäckmo och hennes fina blogg om egenodlat. Till exempel det här inlägget där hon tipsar om hur man får in mer grönt i maten.
Mitt recept för dagen är enkelt. Ta allt färgrikt ni har. Strimla, riv, hyvla och lägg upp på ett vackert fat. Jag använde rödkål, morot, gulbeta, polkabetor, machesallat, ärtskott, purjolök och lingon.
Vi åt den med en krämig dressing och ett gäng färsbiffar av vilt.
Krämig dressing
- ¾ dl olivolja, eller mild, kallpressad rapsolja
- 1 msk senap, jag körde på en fransk osötad
- 2 msk äppelcidervinäger
- ½ – 1 tsk honung
- 1 dl tjock yoghurt, gräddfil eller liknade
- salt, gärna egengjort kryddsalt
Gör såhär
- Bäst blir den här dressingen om man gör första momenten med en stavmixer. Häll olja och vinäger i mixerstavens behållare. Klicka i senapen och kör igång mixern. Såsen binder ihop till en slät rätt tjock kräm.
- Blanda för hand i honung och mejeriprodukten du valt. Smaka av med salt.
Hur har ni det i stugorna? Är ni som jag lite glåmiga och vårtrötta? Eller har ni någon ätlig kickstart för att nå runt hörnan på de sista vinterveckorna? Lämna gärna en kommentar och dela ditt bästa tips.
0 kommentarer