Färsk pasta – en bra grund

16 februari, 2023
Kategori:
skogtillbord-pastadeg-feb23

Färsk pasta – tro det eller ej, men enklare kan inget bli. Och knappast godare. Välkommen in i köket!

Allt kan göras till en konst. Ett omhuldat hantverk omgärdat av regler och komplicerade moment. Med stor respekt för dem som utövar den ursprungliga processen i alla dess delar vill jag visa hur enkelt det kan vara och göra en pastadeg på några få minuter.

En bra deg. Två ingredienser och minimalt med arbete.

Alla har sett de vackra högarna med mjöl och kratern med ägg i mitten. Långsamt vispas mjölet in i ägget tills de två bildar en smulig deg som ska knådas länge. Trevligt. Kontemplativt. Men matlagning klarar inte alltid mötet med vardag.

skogtillbord-pastadeg-feb23
Det här har vi alla sett. Den vita mjölvulkanen med en äggfylld krater. Den som vill gör såhär och vispar in mjölet i äggsmeten tills det blir en smulig deg. Sedan är det bara att knåda. Ofta görs det här direkt på bakbordet, men det blir lätt kladdigt. Använd en skål vetja : )

Maten ska på bordet och i fjärran försvinner idén om ursprungligt hantverk och istället grabbar man en förpackning färsk pasta i kyldisken. Tills nu när jag testade en snabb fulvariant.

Ingredienserna åkte ner i matberedaren som fick ihop en deg på några sekunder. Sedan knådade jag vidare för hand tills degen blev smidig och allt som allt tog det cirka 10 min. Efter det ska degen vila, minst en timme. Jag snor ihop ihop den på morgonen och har en perfekt deg klar när det är dags att äta. Vattnet kokar upp samtidigt som jag vevar pastamaskinen.

Ingredienslistan är kort: mjöl och ägg. Det finns många skolor här med varianter på mjölsorter, malning och annat, men jag kör på vanligt vete special som har en hög proteinhalt.

Grundregeln är att degen görs på 1 ägg till 100 g mjöl. Många lägger till salt, vatten och olja, men jag skippar det. Möjligen om degen verkar för torr och hård lägger jag till 1 extra äggula eller en skvätt olivolja, oftast inte.

Har du en pastamaskin är själva utbakningen enkel. Dela degen i två bitar och kör först ett par, tre gånger på inställningen som ger den tjockaste degplattan. Minska sedan med ett snäpp i taget tills du är nöjd med tjockleken. För tagliatelle tycker jag det blir bra när man skymtar handen genom degen. Med pastamaskin är tagliatellen skuren och klar på ett kick.

Det går absolut att kavla för hand och skära degen. Lite knepigt att få den jämntjock, men ingen tvekan om att det går. Dusta med mjöl mellan varven.

Färsk pasta

4 personer

400 g vetemjöl special

4 ägg (eventuellt + 1 äggula)

  1. Lägg ingredienserna i matberedaren. Kör ihop till en deg. Känns degen hård lägger du till en äggula.
  2. Knåda degen smidig. Plasta och låt vila i kyl minst en timme.
  3. Kavla i maskin eller för hand. Välj önskad pastaform på maskinen eller vik degen och skär.
  4. Den som gör tagliatelle ska pudra den färdiga pastan med mjöl och lägga den luftigt så att det inte klibbar ihop.
  5. Lägg i kokande riktigt salt vatten och koka 1 ½ – 2 minuter.

Svårare är det inte och det blir verkligen bra. Idag kommer vår tagliatelle presenteras som carbonara med stekta fläsktärningar, äggula, rikligt med riven ost och vågade mängder grovt krossad svartpeppar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sandefjordsås - en festprisse att lita på
Årets alla hjärtan - en bra start