Fiskgratäng med spenat och svamp
Fiskgratäng – ett litet konstverk i vardagen. Ser svårt ut, men är rätt lätt. Och snyggt! Välkommen in i köket!
Jag är en enkel själ. Och när det kommer till potatis är jag nog mer stomp än duchess. Men å andra sidan, varför inte. Någongång ibland spritsar jag snirkliga potatistoppar som sedan tas ur ugnen vackert gyllenbruna. Det vankas fiskgratäng.
Jag gillar idén. Allt i ett är ett vinnande koncept. Och kombinationen vit fisk, potatismos och ostsås är klockren. Därför får gratängen tummen upp och jag fogar mig och spritsar snällt. Det går för övrigt alldeles utmärkt att bre ut moset om uppgiften känns övermäktig.
Räkor och dill är en klassisk smaksättning, men jag valde spenat och svamp. Dessutom persilja och vitlök som fungerade fint i sammanhanget.
Det hela ser avancerat ut, men är inte särskilt krångligt när man tittar på de olika momenten vart och ett för sig. Däremot ingenting för en sen eftermiddag när man är ensam med trötta, hungriga ungar.
Snarare en helgsyssla, en trevlig podd att lyssna på kanske, och gott om tid. Lite lagom matig lyssning kan man hitta i P1-podden Meny där Operakällarens kökschef Viktor Westerlind pratar om hur han tar sig an uppgiften att förvalta och förnya en anrik krog med rötter i 1700-talet.
Fiskgratäng med svamp och spenat
4 personer
- 600 g torskfilé, eller annan vit fisk
Duchessemos
- 1 kg mjölig potatis
- 1 ½ dl grädde
- 25 g smör
- ¾ tsk salt
- peppar
- 2 äggulor
Fyllning
- 250 g skivade champinjoner, eller annan svamp
- 75 g spenat
- några stjälkar persilja
- 1 vitlöksklyfta
- Gratängsås (se separat recept)
- Halvtina fisken om den är fryst. Skär i bitar och salta lätt.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Vispa sedan potatis, grädde smör salt och peppar till mos med en elvisp. Rör ner äggulorna.
- Stek de skivade champinjonerna till fin färg, lägg i spenaten och låt den fräsa med. Salta och peppra.
- Hacka persiljan, pressa vitlöken och låt det fräsa med svampblandningen en kort stund innan hälften läggs i botten på en eller ett par ugnsfasta formar.
- Lägg fisken över fräset och spritsa, eller skeda, ut moset längs formens kanter. Täck fisken med gratängsås och ställ in i ugnen cirka 25 minuter. Ta ut och fördela resten av svamp- och spenatfräset över.
Bästa gratängsåsen
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk koncentrerad fisk- eller skaldjursfond
- 4 dl vatten
- 2 dl grädde
- en nypa cayennepeppar
- salt
- 1 ½ dl riven, smakrik ost
- Skala och finhacka löken. Fräs lätt i smöret och rör i vetemjölet. Häll på vin, fond och vatten. Låt småkoka i 15 minuter.
- Häll på grädden och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med en aning cayennepeppar och salt.
- Ta från plattan och rör i osten.
Känner du för fisk fast på ett betydligt enklare sätt så tipsar jag om min lax stroganoff. Mycket gott och definitivt helgvärdig. Dessutom snabbfixad. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer