Gyllenbrynt schalottenlök – för mustig sötma

18 oktober, 2021
skogtillbord-gyllenbrynt- schalottenlök-okt21

Gyllenbrynt schalottenlök – en underbar kombination av finkök och vardagsråvara. Mustig, söt och rik. Välkommen in i köket!

Lök! Kanske den råvara jag uppskattar allra mest. För att den lyfter så många rätter till högre höjder och utgör basen till så mycket gott. Men den kan mer än så. Beroende på hantering agerar den bas eller topp.

Skala, hacka och stek en lök. En instruktion som är inledningen till recept efter recept. Förvandlingen är total och den som tar sig tid får uppleva övergången från det skarpa ettrigt lökiga till mustig, len sötma.

Knepet är tid. Lång tid och låg värme, eller snarare en temp som ligger mellan låg och medelvarm. Vi vill ha färg utan att komma i närheten av att bränna. Lång tid, betyder vad? Det beror på storlek. Finhackat får kanske 10 minuter, skivad behöver minst 20 och hel ännu längre.

skogtillbord-gyllenbrynt- schalottenlök-okt21
Från friskt rosalila med en skärpa som får ögonen att tåras till varmt brynt och sött mustigt. Ett par av lökens många roller. Basen till ett oändligt antal rätter, men definitivt med kapacitet att agera huvudrollsinnehavare.

Helstekt lök är ett sätt att göra lyx av en trivial budgetråvara. Resultatet är guld och kan användas till mycket. Se framför dig en perfekt gräddad pizzabotten, en bianca, med god ost, kanske lite knaprigt fläsk och gyllenbrynt lök.

Eller tänk gryta, vilt kanske eller en vegetarisk med lökarna som avslutande topping. Eller varför inte låta dem bli en del av en höstsallad. Den mjuka rika löken tillsammans med strimlad kål, äpple, nötter, baconströssel och så vidare.

Tänk lökkräm. Mixa de sötmustiga lökarna och gör en sås, en soppa eller en puré. Purén kan användas till mycket och jag föreslår att du testar att blanda den i färsbiffar. Kombinera möjligen med riven eller riktigt finhackad rå lök.

Och varför schalottenlök? För att den är lökvärldens rolls. En charmant bekantskap, med en lätt parfymerad ton. Så mycket mer än löklök, även om jag är en fan av all lök och absolut inte vill förringa någon.

En schalott har oftast en ljuvligt ljust lila ton och en förfinad smak. Den är uppbyggd av tunna lager som gör att den kan hackas extremt fint. Samma princip gäller som för all lök. Hacka och ät i samma stund. Väntan är den färska hackade lökens fiende. Den tappar snart sin blommiga fräschör och blir unket fadd.

Lång tid är däremot precis det som gör den brynta schalottenlöken till en exklusiv rätt. Men håll ner värmen som annars riskerar att plocka fram beska.

Gyllenbrynt schalottenlök

  • 500 g schalottenlök
  • 50 g smör
  • en nypa timjan, eller ett par kvistar
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 2 msk vatten
  1. Skala lökarna och stek dem varsamt till fin färg i smöret. Håll ner värmen så att inte smöret bränner. Lägg i timjan och strö över socker. Vänd varsamt och vänta en halv minut, inte mer, för extra fin färg. Inte bränna, bara bryna.
  2. Fortsätt med salt och vatten. Lägg på ett lock och puttra långsamt lökarna helt mjuka. Kanske behövs ytterligare någon matsked vatten. Avsluta tillagningen med att lyfta på locket och låta vattnet ånga bort.

Lökintresserad? I så fall ska du absolut kika på inlägget med lök som specialtema. Och vill du prova lökgaletten som syns på bilden så finns receptet vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Fiskgratäng med spenat och svamp
Ugnsbakade äpplen med salt mandelkolasås