Lökgalette – karamelliserad lök, ost och spröda kanter

26 oktober, 2020
skogtillbord-lökgalette-okt20

Lökgalette – löken varsamt karamelliserad så att den fina sötman kommer fram.  Lättsam sälta från riven ost och en ton av timjan mot den ströda pajdegen. Mmm..! Välkommen in i köket!

Lök – det allra vardagligaste. Hackad, finskivad, klyftad och riven i allt. Närapå vartenda matigt recept startar med löken, men den klarar dessutom galant ett festligt solonummer. Allt den behöver är lite extra tid och omsorg för att visa upp sig i hela sin glans.

Jag är ute efter den karamelliserade ytan. Vill ha fram sötman och umamitonerna som kommer med det gyllenbrynta. Rätt behandlad försvinner skärpan och det finns bara milda fina löktoner kvar. Hemligheterna är tid, medelvärme och fett.

Löken kan tillagas som tillbehör på gammaldags vis som du kan se i inlägget här, men en variant är att lägga den på ett sprött pajskal. Jag kör på en öppen paj utan någon form, en variant som kallas galette. Då behövs en smidig deg som kan formas lite eftersom jag veckar, eller viker kanterna som du kan se på bilden.

Och så ett odlingstips

Ett par ord också om löken jag använde, särskilt för dig som odlar din egen. Och hör upp nu för det här är ett bra tips. Jag använder schalottenlök av en sort som heter Zebrune och jag sår dem från frö, ett tips utan samarbete. Det gäller att starta i tid, men sådden tar ingen stor plats i anspråk innan den planteras ut.

Sätter ut små strålika plantor och får den finaste schalottenlök man kan tänka sig. Frösådd schalottenlök bildar inte flera lökar utan en större, typ bananschalott som finns att köpa i affär. Större lökar passar min matlagning bättre och smaken är fantastiskt. Du kan se en knippa på bilden ovan. Annan lök funkar fint i det här receptet, men schalott är en favorit.

Lökgalette

Pajdeg

 • 100 g kallt smör
 • 3 ½ dl vetemjöl
 • 1 litet ägg
 • ¾ tsk salt
 • 1 msk iskallt vatten

Fyllning

 • 400 g lök, gärna schalottenlök
 • 1 dl crème fraiche
 • 1 ½ dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
 • blad från ett par kvistar timjan eller lite torkad

Gör såhär

 1. Mixa snabbt ihop degens ingredienser utom vattnet. Häll på vattnet och kör hastigt ihop en deg. Överarbeta inte, den ska bara gå ihop. Lägg att vila i kyl minst en timma.
 2. Sätt ugnen på 125 grader. Skala och dela mindre lökar i halvor på längden. Större lökar skivas centimetertjockt. Försök att behålla skivorna hela för att kunna lägga ett fint mönster, för smakens skull spelar det ingen roll.
 3. Värm olja i en panna och stek löken på medelvärme med snittytan ner. När de fått fin färg sätts pannan in i ugnen 10 minuter, tills löken är mjuk. Ta ut och låt svalna något.
 4. Höj temperaturen till 175 grader. Kavla degen till en tunn rundel. Lägg upp på plåt klädd med bakplåtspapper. Blanda crème fraiche, ost och timjan, bred massan över degplattan, men lämna kanterna fria. Lägg på löken med den brynta sidan upp. Vik in, eller vecka degkanten över den yttre delen av fyllningen. Grädda i ugnen 20 – 25 minuter. Håll koll så att ytan inte bränns.

Gillar du lök så kanske det här inlägget med knaprigt rostad och picklad lök kan intressera dig. Och vill du kika på andra pajvarianter så kan jag tipsa om rödbetspajen vid inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rysligt gott filmgodis till Halloween
Lammfest med höstig sallad