Flädersaft – nu blommar det
Jag kan inte slita mig. Perfekta klasar i ett sirligt spetsmönster. Och doften! Det här kan vara årets sensuellaste och mest romantiska kökssyssla. Nu blir det flädersaft. Välkommen in i köket!
Flädern blommar och en tidig morgon ger jag mig ut på raid i den lilla stadens parker. Flädertjuven, men jag lovar att det finns blomsterprakt kvar till alla.
Planen är att jag nästa år har mina egna buskar. På en ödetomt har jag hittat en hel liten fläderskog av halvmeterhöga plantor. Och snart har tre av dem fått ett nytt hem på lotten.
Nå, nu ska tjuvgodset bli saft och varje år konstaterar jag att det är så enkelt. Tar ingen tid alls och allt som behövs är några få ingredienser: fläderblom, citroner, socker och vatten.
Det är lite ritual över flädersaften. Hela processen är så vacker och det här är verkligen startskottet till sommaren. Vi står precis på gränsen mellan den lite hetsiga tiden före och lugnet som väntar. Post-examen, post-avslutningar, post-arbete, post-stress och post- alla sorters måsten.
Plötsligt måste man ingenting och det börjar med flädersaften. Det finns många recept, men jag använder ett där saften inte kan sparas så länge i okyld flaska. Jag fryser istället in saften och plockar fram den allt eftersom. Och såhär går det till:
Flädersaft (ca 1 ½ l)
- 30 klasar utslagna fläderblommor
- 4 ekologiska citroner
- 1 kg socker
- 1 l vatten
Gör såhär
- Plocka blommorna och hasta hem. Vi vill ha alla doftämnen i behåll. Skölj eventuellt. Ibland finns det smådjur i blommorna. Gör en inspektion och avgör om det behövs.
- Skiva 3 av citronerna och pressa saften ur den fjärde. Varva i ett kärl: blomklasar, citronskivor och socker. Koka upp vattnet och häll över det. Låt svalna och häll sedan över den pressade citronen.
- Sticker blommorna upp över vätskan så brukar jag lägga på en tallrik som håller dem på plats. Ställ in i kylen tre dagar.
- Sila upp saften och frys det som inte ska användas direkt. Jag silar genom en silduk för att säkert slippa eventuella pytteinsekter som slunkit med.
- Det går utmärkt att dubbla satsen om behovet är stort.
Ni som såg serien från Djupadal med familjen Mandelmann förra säsongen kanske minns att vi fick tipset att spara citronskivorna från saftkoket som kan användas exempelvis som tillbehör till kött. Bra idé och i år ska jag utforska flädercitronens möjligheter. Gör ett test ni också. Vad passar de till?
Vill du prova att göra fläderchampagne så hittar du receptet i inlägget här.
Allt gott hälsar Kat : )
3 kommentarer