Julbordets gröna – en färgstark julsallad
Jag säger julbord och du tänker…vad? Något grönt? Knappast. Annat än dekorativa grankvistar då. Men nu ska ni få se och smaka på en julsallad som heter duga. Grön förresten, inte alls egentligen, men vegetarisk. Samlade smaker med julkänsla och en riktig färgexplosion! Välkommen in i köket!
I år ställer jag ett stort salladsfat mitt på julbordet. Ett blickfång som fungerar både som tillbehör eller som julbordets huvudattraktion. Vi blir många runt bordet här och flera väljer grönt framför annat.
Inte ovanligt alls och ett faktum som kan ställa till det när traditionen propsar på mest kött och fisk. Julbord, skinka och köttbullar är självklart, men det gröna kommer stark och här är ett av mina bidrag.
Tanken är en grönsaksrätt som passar till mycket. Den är ett utmärkt tillbehör till det köttiga, men fungerar också perfekt som en julig vegorätt. Något som en lightvegetarian kan kombinera med ost eller med de majonnäsprydda ägghalvorna.
Ambitiöst är förstås att göra någon form av fritters eller vegobollar-bullar till, på kikärtor eller bönor, men här håller vi oss till salladen. Och jag tänker vara lite slarvig och bara presentera principen utan exakta mått. Du vet bäst hur mycket som kan tänkas gå åt vid ditt bord. Och låt bilderna vara lite vägledning till proportionerna.
Grundtanken är att det ska vara en komplex rätt med många smaker som signalerar jul utan att bli tung. Jag kör på en kombination av ugnsrostat och färskt obehandlat. Det blir salt, sött och syrligt. Det blir ljummet och kallt. Det blir knaprigt och mjukt.
Och såhär gjorde jag:
Julsallad
Ugnsrostning:
Alla grönsakerna ska vändas i olja och saltas lätt. Ugnen står på 225 grader. Jag använde:
- Pumpa, butternut eller annan sort. Sötpotatis är ett alternativ som också blir fantastiskt gott. Skär i skivor eller bitar.
- Rödlök, skalad och klyftad.
- Brysselkål, lägg in hela när du beräknar att det är tio minuter kvar av ugnsrostningen.
- Äpple, skuret i kvartar. Vissa sorter blir mosiga om de får ligga för länge exempelvis juläpplet Ingrid Marie. Lös problemet genom att lägga in dem mot slutet av ugnsrosten.
Grönsaker, färska:
- Rödkål, skuren i bitar eller strimlor. Inga bitar ska vara större än att de passar i en tugga
- Grönkål, en ny favorit! Men rå, funkar det? Absolut! Knepet är att den måste masseras. Skär bort mittnerven och riv bladen i bitar. Lägg i skål tillsätt en gnutta salt och massera tills bladen börjar mjukna.
Frön och torkat:
- Fikon, Jag skar torkade fikon i bitar. Dadlar fungerar säkert också kanonbra.
- Nötter och frön. Välj och vraka. Jag använde hasselnötter och pumpafrö. Tanken är att de ska ge salladen både smak och en knaprig känsla. Den som vill rostar dem med eller utan lite salt i stekpanna för att verkligen plocka fram smaken, men det är inte nödvändigt.
Dressing:
En citron, både rivet skal och pressad saft. Honung, en tesked eller lite mer. En klick dijonsenap. Rör om och smaka av. Dressingen häller du på precis innan fatet placeras på bordet.
Lägg upp allt vackert på ett stort fat. Njut av underbara smaker och fantastisk färg.
Julgodis – än finns det tid
Jag har flirtat flitigt med nyttotrenden under julstöket i år. Och än finns det tid för dig som vill testa att göra julgodis utan vitt socker. Den här tillagningen handlar om minuter. Sött och fantastiskt gott, men med en rad annorlunda ingredienser. Mina godiskräsna barn är frälsta. Ett gott betyg. Snabbfixat och njutning med samvetet på rätt plats.
Vill du prova så finns de två varianter. Den ena med jordnöts-, choklad- och kokossmak. En sorts Snickers-Bounty som du hittar genom att klicka på den blå länken här.
De andra är mer fruktig. Passar att rulla till bollar och doppa i choklad. Den finns vid länken här.
Nu närmar vi oss verkligen dopparedagen och kanske har du obesvarade matfrågor eller ett tips att dela i sista stund. Skriv en kommentar så lovar jag att svara direkt!
Hälsar Kat : )
Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/blogs/wp-content/themes/lrf-blog/comments.php on line 21
kommentarer