Grymma groddar till alla vintertrötta
Vintergroddar, för att de små spirande skotten är så gränslöst energigivande. Dessutom för fräscht krisp och överraskande sting i salladen. Men hur var det nu man gjorde? Och vilka frön passar egentligen att grodda? Jag vet. Välkommen in i köket!
Det där med nyttigt är verkligen inte självklart, men ibland finns det tillräckligt mycket som borgar för att det faktiskt stämmer. Ingenting talar mot spirande groddar. Frön och baljväxter är förpackat liv. De ser inte mycket ut för världen, men innanför den torra ytan finns stor potential.
Kruxet är bara att fröet vill behålla allt det där för sig själv. I det torra fröstadiet släpper det inte från sig nyttigheterna. Fröplanen är att bli en ny planta, inte alls att ätas upp. Men så fort rätt förutsättningar ges släpper fröet på garden och ger sig hän åt att sprudla. Till fördel för oss.
Mycket funkar att grodda och äta direkt, men inte allt. Lektiner är ämnen som finns i bönor, vissa är giftiga andra inte, men jag chansar inte utan äter bara en böngrodd rå, den från mungbönan. Ni vet storsäljaren som säljs under det intetsägande namnet böngrodd, som om den vore den enda. God är den i alla fall och helt ofarlig.
Andra bönor går fint att grodda, men bör värmas upp innan middagen. Snabbstekt – wokat passar de flesta.
Om bönan är lite bad guy i rått tillstånd så kan jag varmt rekommendera mängder av frön som inte har vett att hålla oss på avstånd med smågiftiga ämnen.
Att grodda är enkelt och utdelningen blir stor. Jag häller en matsked frön i en halvliter stor burk och tvivlar. Ska jag ta lite till? Men jag varnar, all tvekan inför kraften i fröna kommer att resultera i trängsel i burken för volymen ökar många gånger.
Här kommer förslag på lättgroddat. Vill du ha blandningar så finns det färdiga mixar i många hälsokostaffärer, ofta med fröer som ger mycket smak och lite extra sting, men här och nu öppnar vi bara skafferiet för att plocka ut några enkla groddfröer och baljväxter.
Mungbönor – en klassiker som är en huvudingrediens i många asiatiska kök. Underbart krispig med mild fin smak. Mungbönsgrodden är supersnabb och kan ätas i flera stadier både tillagad och rå. Så fort den fått en lite svans är det fritt fram, men det går också bra att vänta till de vuxit sig större. ½ dl bönor blir 6 dl groddar.
Alfalfa – minifrön som inte är så exotiska som man kan tro. Växer allmänt runt om i landet under namnet Blålusern. Groddarna har en grön, ärtliknande smak. De är mycket spröda och passar inte att värma. 1 msk frön blir 5 dl groddar.
Linser – nötigt goda. Det ska vara hela linser, inte de som är delade. Alla sorter lär funka, men jag har bara provat svarta och gröna. Mycket användbara både råa och tillagade. Kanon i vegetariska biffar. ½ dl linser blir 5 dl groddar.
Groddar – gör såhär
- Börja med en bunke och en trådsil som du förmodligen har hemma. Visar det sig att du är en hängiven groddarsjäl kanske du ska investera i ett glas avsett för ändamålet, men starta enkelt.
- Först kommer hygien. Rena redskap, rena händer och vill du gardera dig helt mot smuts och bakterier så ska groddfröna rengöras.
- Skölj noga först i kallt vatten.
- Lägg i 80 gradigt vatten i 20 sekunder, inte mer. Rör om under tiden.
- Skölj direkt i kallt vatten.
- Lägg fröna i en trådsil. Sätt silen över en bunke och täck med en handduk. De trivs bäst i mörker.
- Låt stå i rumstemperatur och skölj tre gånger per dag. Har du plats på diskbänken så ställ dem där så glömmer du inte att skölja.
- När du tycker att de blivit lagom stora efter 3-5 dagar är det skördedags. Jag vill bli av med fröskalen och lägger groddarna, särskilt de av småfrön, i en rejäl skål med kallt vatten. Rör om försiktigt så kommer en del av skalen flyta upp medan andra sjunker. Nu är det enkelt att lyfta över de rena groddarna till ett durkslag för att rinna av.
- Lägg dem sedan i en luftig plastpåse och förvara i kyl. Räkna med att de håller sig ungefär 4 dagar.
Använd dina groddar i sallad, på mackan eller i smoothien. Grövre groddar som, linser, mungbönor eller kikärtor fungerar fint att värma exempelvis i wok eller i en gryta. Linsgroddar är dessutom en perfekt grund till vegetariska biffar.
Jag har alltid flera sorter på gång samtidigt. Både näpna alfalfa och mer rejäla sorter. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer