Gulaschgryta – smakrik och färgstark

13 oktober, 2023
skogtillbord-gulaschgryta-okt23

Gulaschgryta – Värmande med rätt till alla höstens epitet – färgstark, mustig och mogen. Välkommen in i köket!

Vad är en gulasch? Precis som alla stora rätter finns den i ett oändligt antal varianter. En gulasch är idén om någonting med ett antal ingredienser som återkommer. Det ska vara kött, paprika, kummin och tomat. Sen är det fritt spelrum för fantasin. Och här har ni min variant.

Kött förresten, jag kan i och för sig se framför mig en fantastisk rätt utan kött. Linser, gröna eller svarta skulle göra sig fint tillsammans med grytbasen, men idag blir det en köttgryta. En riktigt lång, långputtrad.

Jag ser ofta recept där man puttar i paprikan på slutet av tillagningen för att den inte ska koka sönder, men jag gillar inte den halvråa grönsaken i en mustig gryta. Jag vill ha fram sötman och den aningen karamelliserade tonen den får efter en omgång i ugnen. I min gulasch ungsbakas de större paprikabitarna.

Paprikan har dessutom en roll precis i början av tillagningen när jag lugnt och försiktigt fräser den fint tärnad med lök och vitlök.

En annan stående gulaschingrediens är kummin och här ska det vara brödkummin. Paprikapulver ingår också, liksom någon form av tomat.

skogtillbord-gulaschgryta-okt23
Åh, ni har hört det förr, men grytan! Höstens värmande tröstemat. Kommer i alla upptänkliga former och varför inte prova en vegetarisk, en klassisk med kött eller en laxcurry!? Recept i länkar nedan.

Vill du bjuda på en riktigt mustig höstgryta har du hittat rätt. Den är verkligen mycket god. Och såhär går det till.

Gulaschgryta min variant

4 – 5 personer

800 g högrev, nötkött eller älg

1 stor röd paprika

1 stor lök, gul eller röd

3 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

1 ½ tsk kummin

2 msk tomatpuré

tomater, 1 burk krossade eller motsvarande mängd färska

2 msk koncentrerad köttfond

vatten

salt

svartpeppar

Till ugnsrost

2 hela paprikor

  1. Skär köttet i grytstora bitar. Salta och stek bitarna till fin färg i panna. Stekytan blir en extra grytkrydda.
  2. Kärna ur och tärna paprikan fint. Finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs hacket i gryta på relativt låg värme. Bitarna ska bli mjuka och söta, inte brända.
  4. Rör ner paprikapulver och kummin som får fräsa med någon minut innan tomatpurén rörs i. Fortsätt fräs ytterligare någon minut.
  5. Lägg ner köttet och häll på tomater. Använder du färska ska de tärnas först.
  6. Täck köttet precis med vatten och häll på fonden. Locket på och sedan får tiden göra jobbet. Låt gulaschen puttra på svag värme till köttet är riktigt mört. Det kan ta upp till tre timmar. Eller mer. Smaka till sist av med salt och peppar.
  7. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader. Kärnar ur paprikorna, skär dem i bitar, saltar och vänder i olja. Sätt in i ugnen och låt dem mjukna i värmen och få lite färg. Sötman ska verkligen triggas. Ta ut när de börjar få en lätt brynt yta.
  8. När köttet är mört kan du servera grytan genast eller låta den mogna i kyl till dagen därpå.
  9. Servera med de ugnsrostade paprikabitarna på toppen och flufftigt ris.

Jag vet är det är en klyscha, men visst är grytor höstmat och jag har flera förslag. Vill du testa grytornas gryta en Boeuf Bourgignone så finns ett recept vid länken här. En vegetarisk, kryddig variant med bland annat pumpa och kikärtor har du här och en laxgryta med curry hittar du i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Dressad kronärtskocka - Den vänligt sinnade tisteln
Bitig, mjölksyrad rödkål