Dressad kronärtskocka – Den vänligt sinnade tisteln

18 oktober, 2023
skogtillbord-kronärtskocka-dressad-okt23

Dressad kronärtskocka – Så enkelt. Så delikat. Lyxigt plock med tistelknopp i fokus. Välkommen in i köket!

Jag har lyckats. Skockorna jag sådde i januari ger full utdelning efter alla omsorger. Men som jag väntat. De tar tid på sig och det gäller att inte misströsta när ingenting tycks hända under hela sommaren. Bladrosetterna ser ut som när jag satte dem. Vackert silvergrå, men skymten av skocka uteblir. Så plötsligt händer det.

I mitten av augusti börjar de visa upp sig och höga stänglar skjuter upp ur bladverket. Och nu går det fort. Mäktiga buketter skördas och många middagar inleds med skockor i olika former.

Kronärtskocka är en lyxgröda. Den kräver mycket. Gödning och rejält med plats. Utdelningen i mättnad, nja inte enorm, men smaken och skönheten. Så mycket värt.

Till dig som står frågande inför en rå kronärtskocka Kommer här en snabblektion.

skogtillbord-kronärtskocka-dressad-okt23
Avväpnad! När taggarna klipps av och stjälken är bruten är kronärtskockan redo för kastrullen.

Kronärtskocka – bästa tipsen

  • Rensa bort den nedersta bladraden som inte har någon köttig nedre del.
  • Ta en sax och klipp av alla de taggiga bladspetsarna. Då blir det genast lättare att hantera skockan.
  • Ta ett stadigt grepp om stjälken och bryt den, inte helt av. Snurra ett varv till och bryt igen. Och så ett till, samma sak fast nu bryter du av den helt. Titta på stjälken så ser du de långa trådarna som satt i bottnen. De vill vi inte ha med. Kika på bilden ovan så ser du vad jag menar.
  • Ta en rejäl kniv och skär av den övre delen av skockan. Inte riktigt på hälften utan aningen högre upp.
  • Lägg kronärtskockan i en kastrull med saltat vatten så att det täcker. Pressa också i en citron. Saften hjälper till att balansera vissa beska toner. Syran förhindrar också att skockan mörknar i färgen. Lägg en liten tallrik över skockan så att den inte flyter upp.
  • Koka tills du lätt kan dra ett av ett av bladen från skockan, det tar cirka 40 minuter, eller lite mer.
  • Ta upp och låt rinna av upp och ner. Vänd och plocka bort bladen som sitter i mitten. De är för små att äta. Ta tag i håren som sitter som en liten kupol över själva botten. Ta bort och se till att inga små hår blir kvar.
  • Nu har du en ring av fina blad med bottnen i mitten. Nästan som en skål, perfekt att fylla med exempelvis smält smör eller vinägrett.
  • Dags att äta upp härligheten. Nu plockar du bladen ett och ett, doppar i smör eller dressing och släpar mot tänderna. När bladen är slut kan du njuta av bottenbiten. En delikatess!

Smör och skocka tröttnar jag inte på, men det finns många varianter. Enkelt med stor smakutdelning är en dressing. Och här kommer den.

Dressad kronärtskocka

Ansa, koka och förbered dina skockor efter konstens alla regler.

Dressing

1 schalottenlök

4 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

honung, bara lite, lite

salt

  1. Blanda ingredienserna och ringla över din perfekt förberedda och nykokta kronärtskocka.

Skocka förresten. Är de släkt Kronärts- och jordärtskockan? Inte alls faktiskt. Jordärtskockan är en solrossläkting och vill du kika på ett recept som gör den rättvisa kan du kolla på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Älgstek med enbärssås och vinbärschutney
Gulaschgryta - smakrik och färgstark